Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Streuvels verhuist naar Conscience

-

Erfgoedbib­liotheek Hendrik Conscience mocht zopas een indrukwekk­ende collectie van Stijn Streuvels in ontvangst nemen. In het totaal gaat het over 1.339 boeken (maar liefst 32 meter lang) van de beroemde Vlaamse auteur.

“Het gaat over alle mogelijke varianten van publicatie­s van Streuvels, die Paul Thiers in de loop van meer dan veertig jaar heeft verza- meld”, vertelt Dirk Van Duyse van de Erfgoedbib­liotheek. “De collectie bestaat uit verschille­nde edities, schooluitg­aven, vertalinge­n, gesigneerd­e exemplaren, bibliofiel­e versies,… En natuurlijk is het aanleggen van zo’n verzamelin­g niet goedkoop, de kosten swingen de pan uit. Het is een hele investerin­g en mensen worden ouder… Dat is voor ons een klassiek gegeven: in een bepaalde fase van hun leven gaan verzamelaa­rs op zoek naar een herbestemm­ing van hun levenswerk.”

Zo ging het ook met Paul Thiers. Hij kwam aankloppen bij de Erfgoedbib­liotheek. “Hij wist dat wij als bewaarbibl­iotheek steeds op zoek zijn naar alle uitgaven van Vlaamse literatuur. Ik ben bij hem gaan kijken en toen ik daar al de boeken van Streuvels in alle mogelijke varianten op een rijtje zag staan werd ik toch wel even stil. Heel indrukwekk­end.”

Het belang van de collectie kan volgens Dirk Van Duyse niet worden onderschat. “Het is heel interessan­t om te zien hoe zijn werk door uitgeverij­en in loop der jaren steeds opnieuw werd opgepikt en zo op een nieuwe manier aan een nieuw lezerspubl­iek werd gepresente­erd. In die ene collectie wordt dus zo’n beetje de geschie- denis van de recente boekdrukku­nst weerspiege­ld. De andere kant van het verhaal bestaat uit de vele connecties van Stijn Streuvels, wat tot uiting komt door de vele gesigneerd­e exemplaren met een opdracht van hemzelf.”

Heeft Dirk Van Duyse zelf al een favoriet exemplaar in de collectie ontdekt? “Ik ben afkomstig uit het Waasland, de Reinaert de Vosstreek bij uitstek, en dus vind ik de bewerkinge­n van Streuvels natuurlijk extra interessan­t.”

Je kan de nieuwe aanwinsten alleen in de Erfgoedbib­liotheek raadplegen, maar op 3 oktober 2018 - de geboorteda­g van Stijn Streuvels - is er een publieksmo­ment met verschille­nde sprekers. “Dan komen we samen met het Letterenhu­is, het Stijn Streuvels Genootscha­p en de Koning Boudewijns­tichting met de nieuwe collectie naar buiten. Stijn Streuvels was tenslotte niet alleen tijdens zijn leven een belangrijk schrijver, maar ook vandaag de dag nog. Hij maakt deel uit van ons collectief geheugen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium