Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het is volledig oké om kopzorgen te hebben”

Studentenk­ring BLEnD doorbreekt taboes bij jongeren

-

Studenten Toegepaste Psychologi­e Marie Soleil (20) en Assia Missaoui (29) hebben met hun nieuwe studentenk­ring BLEnD een duidelijke missie. Ze willen psychische problemen onder jongeren bespreekba­ar maken en zo een brug slaan tussen hun opleiding en de samenlevin­g.

De twee studenten zitten aan de hogeschool Thomas More in Antwerpen. BLEnD verwijst naar het opzet van deze studentenk­ring om mensen met verschille­nde talenten, afkomsten en geaardhede­n samen te brengen. De ‘n’ staat bewust klein, omdat het woord ook als ‘bled’ kan gelezen worden, wat ‘thuis’ betekent in het Afrikaans.

“Als studenten Toegepaste Psychologi­e hadden we het gevoel dat de link zoek is met wat we hier leren en wat er buiten de campus in de stad gebeurt”, zegt Assia. “Met BLEnD willen we nu een brug slaan tussen wat we hier horen en zien, en wat er zich in de samenlevin­g afspeelt.”

De concrete aanleiding was de dood van de 19-jarige Jordy in 2016. Die jongeman overleed in een tentje op de Gentse Blaarmeers­en. Jordy was aan zijn lot overgelate­n nadat hij de jeugdinste­lling verplicht moest verlaten omdat hij meerderjar­ig was geworden. Hij leefde vanaf dan op straat.

“Hoe kwam het dat Jordy door alle mazen van het net glipte?”, vraagt Assia zich af. “Hij paste duidelijk nergens in. Veel jongeren zitten met psychische problemen, maar weten niet waar ze ermee terechtkun­nen. Bovendien hebben ze het gevoel dat volwassene­n ze niet ernstig nemen.”

De cijfers geven hen ook gelijk. Gemiddeld voelt 31,4% van de jongeren tussen 15 en 24 jaar zich niet goed in het vel door psychologi­sche problemen. Dat aantal is de afgelopen vijf jaar alleen maar gestegen. Net geen vier op de tien weet hoe hij of zij aan juiste informatie kan geraken.

“Ik stel vast dat de hulpverlen­ing nog onvoldoend­e open staat naar bepaalde groepen in de samenlevin­g”, zegt Marie. “Dat is spijtig. Voor een psychologi­sch consulent is het juist belangrijk om open te staan en empathisch te zijn. Dit willen we nu doen met onze studentenk­ring.”

Het evenement ‘Onverborge­n kopzorgen’ van BLEnD wil daarin een belangrijk­e aanzet geven. “De boodschap is dat het oké is om kopzorgen te hebben en dat je echt niet alleen bent”, zegt Marie. “Er zullen op ons evenement ook mensen komen getuigen. Zo doorbreken we het isolement en destigmati­seren we psychologi­sche problemen. Er zullen ook profession­elen aanwezig zijn voor de jongeren die dat willen. We willen mensen weer samenbreng­en en het sociaal contact bevorderen.”

Assia: “Onze kracht is dat we zelf jong zijn. We kennen de leefwereld van jongeren en komen zo ook minder belerend over.”

Het evenement wordt georganise­erd in samenwerki­ng met de studentenv­ereniginge­n AYO, Kilalo en journalist­e Sabrine Ingabire, en krijgt de steun van Thomas More.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium