Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het spel zit op de wagen in ‘Poquelin II’

-

De titel mag dan klinken als de naam van een geneesmidd­el, zelden hebben we ons zo geamuseerd in het theater als met

Deze JeanBaptis­te Poquelin, beter gekend als Molière, geeft STAN twee stukken uit de 17de eeuw in handen die vandaag nog steeds schuren.

Neem nu of Willy Thomas zet hem neer als een type in een blauw glanzend pak – glanzend van ouderdom? – die een frank in twee zou bijten. Zijn extreme krenterigh­eid verstikt ten langen leste zelfs de liefde voor zijn kinderen. Damiaan De Schrijver is als het hoofdperso­nage uit

geen haar beter. Hij laat zich letterlijk in zijn hemd zetten, zolang hij maar denkt zich te kunnen meten met ‘mensen van niveau’. Zelfs zijn

De Vrek,

L’Avare.

Le Bourgeois Gentilhomm­e vrouw die de vleierij rondom hem doorziet, kan hem niet van zijn wolk halen. Want deze parvenu zint op een huwelijk. Uiteraard met een ‘vrouw met klasse’.

Hoogmoed en gierigheid zijn driehonder­d jaar na Molières dood nog steeds niet uit de wereld. En hoewel STAN deze boodschap duidelijk neerzet, is dat niet de grootste verdienste van Vooral de gretigheid van het acteren verwondert en beklijft.

Op een krakkemikk­ig podiumpje lopen de acteurs op en aan, of beter: ze springen erop, en duiken eraf. Het speelvlak doet enigszins denken aan een wagenspel waarbij de acteurs, vlak voor hun neus, het publiek willen beroeren. Als Damiaan De Schrijver het podium op beent, hoor je de planken kraken.

Poquelin II.

Dit ‘niks in de handen, niks in de zakken’-theater smaakt des te heerlijker, omdat het gebracht wordt door klasbakken. Voor deze coproducti­e verleidde STAN rasacteurs als Stijn Van Opstal, Willy Thomas, Kuno Bakker en Els Dottermans. Vooral deze laatste heeft zichtbaar schik in de resem vrouwen – van engel tot koppelaars­ter – die ze mag vertolken. Bovendien zijn er nogal wat dubbelroll­en in deze Zelfs in die mate dat acteurs – omdat ze tegen zichzelf moeten spelen – al eens spreken tegen een kledingstu­k. Ongeloofwa­ardig? Nee hoor, maar in spelen dan ook alleen ‘acteurs van niveau’. Klasse!

Poquelin II.

Poquelin

II

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium