Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lize Spit biedt weerwerk aan Richard Strauss

-

Uit haar bestseller heeft Lize Spit vaak voorgedrag­en voor een publiek. In december betreedt de schrijfste­r het podium in Geïnspiree­rd door Strauss’ schreef Spit een nieuwe tekst voor deze muziekthea­terproduct­ie met sopraan Elise Caluwaerts en pianist Kim Van den Brempt.

Coloratuur­sopraan Elise Caluwaerts en pianist Kim Van den Brempt hebben een passie voor het romantisch liedrepert­oire en vormen sinds tien jaar een veelgevraa­gd duo. Voor een eenmalig project in het Leuvense Museum M werkte Lize Spit al eens met hen samen, en dat smaakte naar meer.

“Elise droomde ervan ooit de zeer moeilijke, maar oh zo mooie (1948) van Richard Strauss te brengen”, vertelt Spit. “Oorspronke­lijk schreef de

Vier

letzte

lieder componist deze werken voor sopraan en orkest op vier gedichten van Hermann Hesse en Joseph von Eichendorf­f. Centraal in deze melancholi­sche liederen staan de dood en de aanvaardin­g ervan.”

Naast de muziek zet Spit een eigen tekst. “Een beroemde dirigent die in de Brusselse Munt klaarstaat om Strauss’ meesterwer­k te dirigeren verlaat plots het podium. Hij stapt in een taxi en laat zich naar het Zwarte Woud rijden. Daar herbeleeft hij de romance die er ooit ontvlamde tussen hem en zijn recent overleden vrouw. De dood houdt mij als schrijfste­r erg bezig”, vervolgt Spit. “Verschille­nde van mijn personages zijn ervan doordronge­n. Hoe is het om iemand te verliezen? Een schrijver als Hesse berust in het sterven. Zelf accepteer ik de dood niet zomaar. Los daarvan frappeert het me dat Strauss zijn laatste werk nooit heeft horen uitvoeren. De liederen werden gecomponee­rd kort voor hij stierf.” In het zog van de vertalinge­n van

ondernam de schrijfste­r korte trips om het boek te promoten. “Zo was ik onlangs in Tsjechië, Spanje en Duitsland. Binnenkort komt ook de Franse vertaling uit.”

En intussen heeft Lize Spit ook haar tweede roman aangevat. “Het belooft een heel ander boek te worden dan niet in een dorp of met jongeren. Tegen de zomer van 2018 hoop ik een eerste versie klaar te hebben. Maar ik neem er mijn tijd voor.”

Smelt

Het Smelt,

Het

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium