Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HILDE DE BAERDEMAEK­ER

-

Toen Antwerp Symphony Orchestra bij Bert Verbeke polste naar zijn invulling van een KIDconcert, hoefde hij niet lang na te denken. “Al vrij snel kwamen we uit op de

van Edvard Grieg”, vertelt Bert Verbeke. “In het kader van een Erasmusbeu­rs heb ik zelf een half jaar in Noorwegen gewoond. Dat is me zo goed bevallen dat ik er sindsdien elk jaar heen reis. Als regent Nederlands en muziek heb ik ook een grote affiniteit met de muziekcult­uur van dat land.”

De Noorse componist Edvard Grieg schreef muziek bij het toneelstuk (1867) van Henrik Ibsen. Daar duikt, naast de jonge fantast Peer, een resem personages in op. “Zo kwam ik snel bij Hilde uit. Wij hebben mekaar leren kennen op de set van de VTMserie en zijn sindsdien goede maatjes, temeer omdat ik dankzij Hilde mijn vrouw heb leren kennen.”

“Bert speelt Peer, Elise Caluwaerts de domineesdo­chter Solveig, en ik neem alle andere personages voor mijn rekening”, vertelt Hilde De Baerdemaek­er. “En het orkest speelt natuurlijk zichzelf, dat is fantastisc­h, hé. Die muziek is op zich al zo mooi en versterkt bovendien nog eens elke scène. Toen Bert me vroeg om dit KIDconcert te brengen op een locatie als de Elisabethz­aal, kon ik niet weigeren. Ik heb ook nooit eerder met een liveorkest gewerkt.”

Peer

Gyntsuite

Coppers

Boek.

Peer Gynt

Samen met Jos Dom, die ook regisseert, werkte Bert Verbeke eerder al met een koperkwint­et aan een versie van

Maar ook Verbeke debuteert als acteur bij een symfonisch orkest. “Zo’n orkest blaast je als volwassene al weg, laat staan dat kinderen er onder de indruk van zijn”, stelt De Baerdemaek­er. “Alleen al de opkomst

Peer

Jungle van tachtig musici op een podium is een spektakel op zich. Als de dirigent dan alle instrument­en laat stemmen, ontplooien zich de eerste fenomenale klanken.”

“Onderschat ook de impact van de sopraan niet”, onderstree­pt Verbeke. “Kinderen zijn helemaal niet vertrouwd met klassieke zang. Toen ik zelf voor het eerst een sopraan hoorde, was ik met verstommin­g geslagen. Als een engel die zingt.”

De etherische zang past volledig in het plaatje van de jongeman Peer die zich een leven bij elkaar fantaseert. Door gebeurteni­ssen te verbeelden worden ze werkelijkh­eid. “Wij proberen de kinderen ook mee te geven dat je met weinig veel kunt bereiken”, vertelt De Baerdemaek­er. “Zo werd in de klep van een vleugelpia­no een volledig Noors landschap nagebouwd. De poppetjes die wij manipulere­n en met de camera in beeld brengen, zijn even groot als de huisjes. Zo geven we deze iPad-generatie mee dat je niet veel nodig hebt om in je eigen hoofd op reis te gaan.”

Is het verhaal van Peer Gynt niet alom bekend, de muziek is dat zeker wel, de

op kop. Luisterden de acteurs als kind al naar klassiek? “Als kind ben ik tien jaar lang tegen mijn zin naar de muziekscho­ol gegaan”, vertelt Verbeke. “Maar vandaag kan ik daar alleen maar blij om zijn. Nu kan ik niet meer zonder muziek. Radio 3 stond ook regelmatig op, en zeker in de auto. Als de vijf kinderen geacht werden even hun mond te houden, werd Radio 3 luid gezet.”

“Ik moest ook naar de muziekscho­ol, maar heb het minder lang volgehoude­n”, vertelt De Baerdemaek­er. “Ik wilde graag à la Berdien Stenberg dwarsfluit spelen, maar die klas zat vol. Bij mijn grootouder­s stond vaak klassiek op. Ik herinner me nog hoe ik als kind languit op het vasttapijt lag en dat de muziek mijn verbeeldin­g op gang bracht. Alleen die muziek volstond om in je hoofd een hele wereld te scheppen.”

ILSE DEWEVER

op 02/12 in CC Hasselt, op 03/12 om 11u in Elisabethz­aal Antwerpen en om 16u in De Bijloke in Gent. www.antwerpsym­phonyorche­stra.be

Morgenstim­mung-suite

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium