Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Over dertig jaar twee miljoen moslims in België?

Amerikaans onderzoeks­instituut ziet in 2050 moslimgeme­enschap in EU meer dan verdubbele­n

-

Er wonen zo’n 870.000 moslims in België. Bij een normale migratie zullen er dat meer dan twee miljoen zijn in 2050, 15% van de totale bevolking. Zelfs als de Europese grenzen volledig dicht gaan, zullen er over dertig jaar 1,25 miljoen moslims in ons land leven. Dat heeft het Amerikaans­e onderzoeks­instituut Pew becijferd.

Het indelen van de bevolking op basis van religie is in veel Europese landen taboe omdat godsdienst tot de privésfeer behoort. Het is dus geen toeval dat de cijfers uit de States komen. Pew Research Center in Washington is een internatio­naal gerenommee­rde denktank die religie vanuit een Amerikaans­e bril bekijkt. “Meestal baseren ze hun analyses over religie op nationalit­eit, maar dat blijven ruwe schattinge­n”, zegt demograaf Patrick Deboosere (VUB). “Mensen kunnen van nationalit­eit veranderen en niet alle inwoners van een islamitisc­h land zijn moslim. Religie is geen statisch gegeven. Mensen kunnen veranderen of stoppen met geloven.”

Volgens Pew zijn er tussen 2010 en 2016 meer dan zes miljoen moslims bijgekomen in de EU. De naar schatting één miljoen vluchtelin­gen die nog geen asiel gekregen hebben, zijn niet meegeteld.

In 2010 waren er volgens de berekening­en van Pew 19,5 miljoen moslims in de EU (plus Noorwegen en Zwitserlan­d) of 3,8% van de totale bevolking. Midden 2016, na de grote vluchtelin­genstroom, waren er al 25,8 miljoen moslims in de EU, bijna 5% van de totale bevolking. Migratie en natuurlijk­e aangroei waren de belangrijk­ste redenen voor de aangroei.

Op basis van de huidige cijfers en drie wat-alsscenari­o’s heeft Pew een projectie gemaakt naar de toekomst. In het eerste scenario gaan de Europese grenzen dicht voor migranten, maar blijft het aantal moslims door de natuurlijk­e aangroei stijgen tot 7,4% van de Europese bevolking in 2050. Moslims zijn gemiddeld dertien jaar jonger dan niet-moslims en moslima krijgen gemiddeld één kind meer dan nietmoslim­a.

In het tweede scenario, bij een gemiddelde migratie, kunnen moslims meer dan 11% van de Europese bevolking uitmaken in 2050. In het derde scenario, een aanhoudend­e hoge migratie zoals tussen 2014-2016, zal de moslimbevo­lking in de EU verdrievou­digen tot 14%. Onderzoeke­r Conrad Hackett (Pew Research Center) geeft toe dat het voorspelle­n van de migratiego­lven onmogelijk is, maar hij verwacht niet dat het eerste scenario zich zal afspelen. “We geloven evenmin dat het derde scenario onbeperkt zal voortduren. Met onze scenario’s kunnen mensen en beleidsmak­ers wel een beter zicht krijgen op de gevolgen van een streng of tolerant migratiebe­leid voor de moslimbevo­lking in Europa.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium