Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is totale uitverkoop”

-

Onder druk van het bedrijfsle­ven is Londen dan toch bereid een Brexitreke­ning van zowat 50 miljard euro te betalen.

“Dit is absoluut onaanvaard­baar. We stemmen in met een som van die omvang in ruil voor de belofte van een deftig handelsakk­oord. Dit komt neer op een volledige uitverkoop.” Europarlem­entslid Nigel Farage, de grote man achter het Brexit-referendum in juni 2016, gaf in lucht aan zijn ongeloof over de knieval van de Britse regering.

Minister van Buitenland­se Zaken Boris Johnson verklaarde in juli nog vrolijk dat de Europese leiders bij de boedelsche­iding konden fluiten naar miljarden ponden. Vier maanden later is de Britse premier Theresa May overstag gegaan: Londen is principiee­l bereid ook na 29 maart 2019 te blijven betalen voor de verbinteni­ssen die het Verenigd Koninkrijk als EU-lidstaat aanging.

De Europese Commissie berekende de ‘Brexit bill’ van bij het begin op ongeveer 60 miljard euro. De Britse regering is bereid om 45 miljard pond op te hoesten, omgerekend iets meer dan 50 miljard euro.

The Daily Telegraph

Om de gehavende Britse premier zo veel mogelijk uit de wind te zetten voor critici à la Farage, is er geen exact bedrag afgeklopt. Londen zal betalen wanneer de rekeningen in de bus vallen. Voor de pensioenen van Europese ambtenaren bijvoorbee­ld kan het nog decennia duren voor de eindafreke­ning duidelijk is. Het is dus niet zo dat er in één keer een smak geld op tafel moet liggen.

Maar 50 miljard blijft een serieus bedrag, zeker omdat ‘Brexiteers’ tijdens de campagne beweerden dat de uitstap uit de EU wekelijks 350 miljoen pond in het laatje zou brengen. “Boris, Gove

en anderen uit de Leave-campagne hebben nooit gezegd dat we een hoge rekening voor de scheiding zouden moeten betalen, integendee­l”, zei het Labour-parlements­lid Chuka Umunna, die in het Remain-kamp zit.

red.)

(de huidige minister van Milieu,

Premier May heeft het geluk dat de tabloids hun frontpagin­a nog altijd wijden aan de huwelijksp­lannen van prins Harry en Meghan. Het protest komt voorlopig vooral van Farage. Die vindt dat de premier moet blijven hameren op de stelling dat geen akkoord beter is dan een slecht akkoord.

Maar premier May staat onder druk van de Britse bedrijfswe­reld, die traditione­el sterk aanleunt bij de Conservati­even en zo snel mogelijk duidelijkh­eid over de toekomstig­e handelsrel­atie wil.

De andere 27 EU-landen willen maar overstappe­n naar die tweede fase van de onderhande­lingen als er een akkoord is over drie punten: de rekening, de rechten van de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit en de kwestie van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

May komt maandag naar Brussel voor een onderhoud met Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker en moet dan definitief kleur bekennen. Op de Europese top van 15 december beslissen de EU-leiders of er voldoende vooruitgan­g is geboekt om over te stappen naar fase twee van de onderhande­lingen. De Britse regering beklemtoon­de dat er nog niets beslist is. “Er is op dit moment nog geen akkoord, de onderhande­lingen worden deze week voortgezet’” is ook in Brussel te horen. “Met de Britten weet je het pas zeker als alles op papier staat.”

Toch zit er eindelijk schot in de onderhande­lingen. “De rechten van de EU-burgers zijn al voor 95% geregeld”, zegt een andere bron bij de EU.

De grens tussen Ierland en Noord-Ierland

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium