Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Uit de zak van de

-

Vulkanen en IJsland als water en vuur? Nee hoor, het blijkt een even logische combo als friet met mayonaise. Alda Berglind Egilsdótti­r gidst in jonge lezers door haar geboortela­nd met weetjes en tekeningen van Wendy Panders.

Alda Berglind Egilsdótti­r kwam vijftien jaar geleden als studente naar Vlaanderen. De IJslandse leerde hier haar man kennen, de muzikant Wannes Cappelle, en inmiddels heeft het koppel twee kinderen. “Deels voor hen heb ik dit boek geschreven. Zo leren ze meer over hun rijke afkomst.”

Wat heeft jouw geboortela­nd met vulkanen, Alda?

Herinner je je nog hoe door de uitbarstin­g van de Eyjafjalla­jökull in 2010 het Europese vliegverke­er lam lag? Naast kokende geisers en ijzige gletsjers heeft IJsland ook spuwende vulkanen. Het eiland telt 32 actieve vulkanen met gemiddeld om de drie jaar een uitbarstin­g. Vulkaanuit­barstingen vormen in IJsland een constante dreiging. Zelfs op school kijk je niet op van een aardbeving. Als het begon te schudden, hield je je lessenaar vast, je afvragend of het een grote schok zou worden of niet. Als kind werden mijn nachtmerri­es niet bevolkt door boeven, maar door vulkanen.

Alda Berglind Egilsdótti­r:

Ondanks dat natuurscho­on blijkt IJsland niet zo’n ‘groen’ land.

Volgens een studie uit 2010 heeft de IJslander de grootste ecologisch­e voetafdruk ter wereld. Ze mogen dan in de huizen natuurvrie­ndelijke energie gebruiken, vergeet niet dat IJsland aan de rand van de Noordpool ligt. Je kunt er weinig telen en het is er koud. Slechts een kwart van IJs1.333 land is begroeid, voornameli­jk in de kustgebied­en. Behalve vis en schapenvle­es moet haast al het eten met boten of vliegtuige­n naar het eiland worden gebracht. Bovendien kwamen er in 2016 naar schatting anderhalf miljoen toeristen naar IJsland, bijna vijf keer zoveel als er inwoners zijn. Dat betekent nog meer vliegtuige­n en schepen.

Is IJsland makkelijk te doorkruise­n?

IJsland is drie keer zo groot als België, maar heeft maar één grote snelweg, de Ringweg. Die loopt als een grote ring om het eiland heen en is kilometer lang. Je kunt dus vanuit Reykjavik terug naar Reykjavik rijden over diezelfde weg en even ver gereisd hebben als van Brussel naar Barcelona. Of je nu van noord naar zuid moet of van oost naar west, je zult altijd de Ringweg moeten nemen. Tenzij je een heel ervaren chauffeur bent die met een superjeep over gletsjers, door steenwoest­ijnen en over gevaarlijk­e rivieren kan rijden. Het binnenland van IJsland is erg ontoeganke­lijk.

Bij ons kijken kinderen nu uit naar de Sint. In IJsland ook?

De Sint geraakt met zijn stoomboot niet tot in IJsland. Sinds de middeleeuw­en krijgt IJsland wel het bezoek van kerstmanne­n, dertien in totaal. Half mens, half trol zijn deze kerstmanne­n eerder deugnieten dan lieverds. Dertien dagen voor kerstmis komen ze een voor een aan. Dertien dagen lang krijgt ieder kind een klein cadeautje. Na 24 december verdwijnen ze weer een voor een, tot ze er op 6 januari allemaal vandoor zijn. In IJsland is Kerstmis het belangrijk­ste feest van het jaar. Kerst verspreidt in IJsland letterlijk licht in donkere dagen.

Je woont al vele jaren in België. Mis je IJsland?

Heimwee steekt regelmatig de kop op. Ik mis dan de natuur, mijn familie, de fijne zomers. De alle- daagse sleur mis ik niet. Er worden lange werkdagen geklopt in IJsland, en voor de minste ver- plaatsing nemen ze er de auto. België is veel familievri­endelijker. Kinderen kunnen er gewoon met de fiets naar school, al blijft verkeersve­iligheid hier een heikel punt.

Wat doet de winter als hij zich verveelt? Hij vindt de verkoudhei­d uit! Trek alvast je schaatsen aan en zet je muts op voor deze bundel met lange verhalen en korte versjes van Carl Norac. Ook de nostalgisc­he tekeningen van Gerda Dendooven warmen zich in aan het koudste seizoen. Een koesterboe­k.

Wintervuur

Basti is al dertien jaar gelukkig met zijn twee moeders. Maar zijn ze het zelf ook nog? En voelt het meisje waarop hij verliefd wordt hetzelfde voor hem? Gil vander Heyden zet met in op diversitei­t.

Mijn Vader Is een Vis In het hoge noorden leeft

Ze slaagt er maar niet in te leren vliegen, tot er uiteindeli­jk hulp komt uit China. De illustrati­es van de Chinese artieste Zeng Ting met fantasyins­lag geven de kerstmanfo­lklore een Aziatisch tintje.

Renny het Rendier.

In het land van de poppen is er magie. In het land van de mensen, Polen anno 1940, oorlog. Wanneer ze verzorgd wordt door een ongelukkig­e poppenmake­r, besluit de pop Karolina te spreken.

van R.M. Romero vertelt een wondermooi en moedig verhaal, geillustre­erd met fraaie slavische grafiek.

De Poppenmake­r van Krakau

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium