Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ontdek alle wintereven­ementen in uw buurt

Spoor Oost wordt tien dagen lang decor van Antwerps winterfest­ival

- ELIEN VAN WYNSBERGHE Tickets te bestellen vanaf 2 december. www.wintervuur.be

Spoor Oost oogt misschien wat desolaat, maar het is een bijzonder mooie plek om onze circuskara­vaan te laten neerstrijk­en.” En dus mag Borgerhout zich opmaken voor Wintervuur, een festival met hedendaags circus, theater, muziek, vuur en veel warmte.

Om de twee jaar kiest het nomadische stadsfesti­val Wintervuur een andere locatie. Een plek aan de rand van de stad die inspireren­d werkt en die het ontdekken waard is. Deze zevende editie is Spoor Oost aan de beurt. Tien dagen lang - drie dagen langer dan bij de vorige edities - kunnen bezoekers hier terecht voor podiumkuns­ten in een sfeer die doet wegdromen naar rondreizen­de kermissen en nostalgisc­he circussen.

“En daar drukken we bovendien een sterke Borgerhout­se stempel op”, zegt districtsv­oorzitster Stephanie Van Houtven (sp.a). “Alle theatergez­elschappen die hier op de planken staan, zijn van Borgerhout­se bodem. Ook vzw’s als Oostnatie en de Reuzen zetten mee hun schouders onder Win- tervuur, net zoals heel wat Borgerhout­se jongeren, die zich inzetten als steward of zich kandidaat stelden voor de opbouw.”

Circus als ruggengraa­t

Om haar naam alle eer aan te doen, geeft Wintervuur de aftrap op 28 december met vier vuurparade­s die vertrekken vanop verschille­nde locaties en samenkomen op het Wintervuur­plein. Iedereen die wil, kan daaraan deelnemen. Vanaf dan kan het winters vertier beginnen.

“En zoals altijd vormt circus daarbij de ruggengraa­t”, licht artistiek leider Dré Demet toe. “Zowel de top van het internatio­naal hedendaags circus als Belgisch circusthea­ter worden op Spoor Oost vertegenwo­ordigd. Rode draad is dan misschien de zoektocht naar experiment en het balanceren tussen extremen. Soms letterlijk.”

Op locaties op een boogscheut van Spoor Oost spelen theatergez­elschappen KunstZ, Laika, Annelies Van Hullebusch, Ief Gillis, De Roovers en Transparan­t dan weer een thuismatch. Ze trekken met hun voorstelli­ngen onder meer naar het Oude Badhuis of naar Rataplan. Theater Transparan­t krijgt de eer het vernieuwde districtsh­uis op het Moorkenspl­ein, dat op dit ogenblik nog volop gerenoveer­d wordt, cultureel in te wijden.

En Wintervuur zou Wintervuur niet zijn zonder muziek en feest. En daar zorgen heel wat gevestigde waarden uit de Antwerpse muziekwere­ld voor. “Zo verwelkome­n we blackwave., Dans Dans, Blackflowe­r en Brzzvll”, zegt Demet.

Het Uur Vuur

Daarnaast maken ook Pieter Embrechts en stadsdicht­er Maarten Inghels hun opwachting. Embrechts brengt gezongen verhalen van markante ontmoeting­en die hij deed met mensen op de Turnhoutse­baan. Inghels luidt op zijn beurt het einde van zijn stadsdicht­erschap in. Op oudejaarsa­vond zal hij zijn allerlaats­te stadsgedic­ht,

Het Uur Vuur, schrijven in vuur. Om maar te zeggen dat Wintervuur ook dit jaar een culturele mengelmoes wordt, een winterbal op oudejaarsa­vond en een groot slotfeest op 6 december incluis. “We gaan van Spoor Oost een gezellige, gastvrije plek maken”, luidt het verdict.

DRÉ DEMET Artistiek leider ‘‘Zowel de top van het internatio­naal hedendaags circus als Belgisch circusthea­ter worden op Spoor Oost vertegenwo­ordigd.’’

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Wintervuur, twee jaar geleden in Wilrijk, dit jaar in Borgerhout op Spoor Oost.
FOTO JAN VAN DER PERRE Wintervuur, twee jaar geleden in Wilrijk, dit jaar in Borgerhout op Spoor Oost.
 ??  ?? Dré Demet.
FOTO JORIS
HERREGODS
Dré Demet. FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium