Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jan (97) uit Beerse, oudste hulpsint van het land

97-jarige Jan Nagels uit Beerse is oudste hulpsint van het land

- BERT PROVOOST

De echte Sinterklaa­s is zoals bekend héél oud. Maar in Beerse woont een hulpsint die ook al goed op weg is. Al voor de veertigste keer haalt Jan Nagels zijn staf en mijter boven om de kinderen in zijn wijk cadeautjes en een aai over hun bol te geven. Met zijn 97 lentes is hij naar alle waarschijn­lijkheid de oudste hulpsint van het land.

Omdat Sinterklaa­s het in deze periode bijzonder druk heeft, wordt hij bijgestaan door hulpsinten. Bij buurtveren­iging De Voorkens uit Beerse kunnen ze al jaren rekenen op zo’n trouwe helper. Zaterdag zal Jan weer paraat staan en een lach op de gezichten van de kleinsten toveren. En hij is niet zomaar een hulpsint: hoewel hij zich nog maar pakweg 79 voelt, is hij er in werkelijkh­eid al 97. “Ik ben er in 1978 mee begonnen. Dit is dus de veertigste keer dat ik hulpsint ben voor de buurt. Ik denk dat ik op mijn leeftijd de oudste van het land ben”, glimlacht Jan trots.

“Ik doe het nog altijd met evenveel plezier en het lukt me nog steeds. De Sint is een heilige, waardige man. Ik moet dus vooral wat zwaaien, rustig op een stoel gaan zitten en met de kinderen babbelen. Die geplogenhe­den kan ik nog met gemak uitvoeren. De gekke sprongen laat ik aan mijn Zwarte Pieten over”, vertelt de man die veertig jaar voor de RVA in Turnhout werkte.

Staf in fietswiel

Jans stem klinkt nog steeds als een klok en doet zelfs wat aan die van acteur Jan Decleir denken. “Ik heb vroeger veel toneel gespeeld en ik heb een zware, dragende stem. Dat helpt natuurlijk wel om hulpsint te zijn”, zegt Jan, die soms wel merkt dat hij geen 60 meer is. “Tja, met zo’n baard en een bril zie je niet altijd even goed. Zo was mijn bril ooit eens aangedampt en was ik aan het zwaaien naar een kant waar geen kinderen stonden. Of die keer dat ik door het dorp wandel- de als Sinterklaa­s. Ik had niet ge- zien dat er een kindje met zijn fietsje naast mij kwam gereden. Mijn staf is toen per ongeluk in zijn voorwiel beland, met een ongelofeli­jke tuimelpart­ij tot gevolg. Gelukkig mankeerde hij niet veel, hij was nog zacht terechtgek­omen in de berm. Dat was zo ongeveer het ergste dat ik ooit als hulpsint heb meegemaakt”, lacht Jan.

In de loop der jaren is hij ongeveer dezelfde sint gebleven, meent Jan. Al zijn de kinderen volgens hem wel wat veranderd. “Ik heb het gevoel dat ze er vroeger nog meer naar uitkeken. Toen bereidden ze nog meer liedjes of versjes voor. Dat is wel wat afgezwakt en dat is spijtig. De kinderen hebben vandaag veel meer afleiding dan vroeger. Maar met een tekening kun je Sinterklaa­s ook al heel blij maken, hoor.”

Tot honderdste

Aan stoppen denkt Jan nog niet. Want het is volgens hem de mooiste hobby die je als 97-jarige kunt hebben. “De Sint is een heel mooie figuur om te vertolken. Hij doet trouwens veel meer dan zomaar vrijblijve­nd cadeautjes brengen. Ik probeer ook altijd wijze raad te geven aan de kinderen. Dan vertel ik dat ze goed hun speelgoed moeten opruimen, dat ze hun best moeten doen op school, naar hun ouders moeten luisteren... Ik hoop dat daar soms iets van blijft hangen. Het lijkt toch altijd alsof ze heel aandachtig luisteren en alles wat ik zeg, heel ernstig nemen.”

“Ik ga nog graag door tot op mijn 100ste. Dan kan ik er misschien eens over nadenken of ik met sintpensio­en ga. Op mijn leeftijd kun je alles verwachten, dus zwart op wit beloven dat ik er op mijn 100ste nog zal zijn, kan ik niet. Wel is zeker dat de kinderen me elk jaar een nieuwe dosis energie geven. Zeker de allerklein­sten doen mijn hart altijd smelten. Hun stralende gezichtjes, hun tevredenhe­id, dat doet me nog elke keer iets. En ik vind het fijn om me voor mijn buurt in te zetten. Daarom blijf ik dit doen.”

JAN NAGELS (97)

Oudste hulpsint van het land “De kinderen geven me elk jaar een nieuwe dosis energie. Zeker de allerklein­sten doen mijn hart altijd smelten.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? De 97jarige Jan Nagels is al veertig jaar hulpsint in Beerse (links een foto uit de oude doos). Hij denkt nog niet aan stoppen. “Ik doe het nog altijd met evenveel plezier.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS De 97jarige Jan Nagels is al veertig jaar hulpsint in Beerse (links een foto uit de oude doos). Hij denkt nog niet aan stoppen. “Ik doe het nog altijd met evenveel plezier.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium