Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bedankt, jullie hebben ons leven gered”

VROUW BEZOEKT TURKSE ANTWERPENA­REN NA HULP BIJ ONGEVAL

- IVO MEULEMANS

Voor de deur van een rijhuis in Deurne grijpen Tineke Martens (39) uit OudTurnhou­t en bewoonster Gülser Yüksel (39) elkaar innig vast. “Na mijn zwaar ongeval zaterdagav­ond reden tientallen bestuurder­s door, maar deze Turkse familie is gestopt”, zegt Tineke. “Dat was zo hartverwar­mend.”

Een zwaar ongeval zaterdagav­ond haalde het leven van Tineke Martens grondig overhoop. Als bij wonder bleef alles beperkt tot blikschade: haar Volvo XC90 is

perte totale. “Maar de hulp die wel twintig leden van een Turkse familie boden, is een les voor het leven”, zegt Tineke. “Het was zo hartverwar­mend. Die mensen hebben hun eigen leven geriskeerd om ons in veiligheid te brengen en te voorkomen dat er slachtoffe­rs zouden vallen.”

Tineke was zaterdagav­ond op de terugweg van een schaatswed­strijd in het WestVlaams­e Gullegem, waaraan haar dochter Ans (11) en kameraadje Gilles (10) hadden deelgenome­n. “Omdat het al laat was, zei ik tegen de kindjes: ‘trek je schoentjes maar uit en wikkel je op de achter- bank maar in een dekentje’. Zelf stelde ik de cruisecont­rol in.”

Klapband

In De Pinte bij Gent ging het mis. “Het leek alsof de ondergrond plots ruw was geworden. ‘Mama, dit voelt niet normaal’, zei Ans. Ik drukte op de rem en onze wagen tolde drie keer om zijn as. Met de achterkant botsten we tegen de betonnen middenberm. Een klapband, zo bleek later. Daar stonden we dan haaks op de derde rijstrook, op een snelweg zonder verlichtin­g”, vertelt Tineke. “Mijn hele lijf daverde. De airbags waren afgegaan. Maar ik zag de koplampen allemaal op ons afkomen. De auto’s scheer- den rakelings voorbij. Gelukkig waren de kinderen ongedeerd.”

“Toen ik even geen verkeer zag, liep ik met de kinderen – zonder schoenen – hand in hand naar de zijberm”, vervolgt Tineke. “Terwijl de auto’s passeerden, heb ik de politie en mijn man Frank gebeld. Plots zag ik mannen op de snelweg lopen. Hun gsm deed dienst als zaklamp. Ze keken in mijn voertuig.”

Op hetzelfde moment kwam Gülser met haar zoon Aykan (12) aangelopen. “Tineke reed twee auto’s voor ons. We hadden alles zien gebeuren. We dachten maar aan één ding: de passagiers. 600 meter verder stond mijn man stil. Hij is vervolgens achteruit over de pechstrook gereden”, zegt Gülser. “De kinderen rilden van de kou. Ik heb gesmeekt om ze mee te geven. ‘Ik zet ze warm in de auto’, zei ik.”

Verkeer regelen met gsm’s

Het Turkse gezin was op de terugweg van een trouwfeest in Waregem. Even later stopten nog vier auto’s, allemaal Turkse vrienden en familieled­en. Met meer dan vijf regelden ze met de lichtjes van hun gsm het verkeer. “Uiteindeli­jk zetten twee vrachtwage­ns zich in schaar. Mijn man, schoonbroe­r en nonkel hebben vervolgens het vehikel in de berm geduwd”, vertelt Gülser.

Die hulpvaardi­gheid heeft een diepe indruk op Tineke gemaakt. “Verschille­nde ouders die ook van de schaatswed­strijd kwamen, hebben me nadien gezegd: ‘Ah, had ik geweten dat jij het was, dan was ik meteen gestopt’. Ik neem hen niks kwalijk”, zegt ze. “Maar ik stel wel vast dat deze Turkse mensen zonder aarzelen zijn gestopt. Ze zorgden voor ons alsof we familie waren.”

“Dit gebaar heeft mijn blik op onze samenlevin­g gewijzigd. Bij ons in Oud-Turnhout zitten geen Turken op school. En als ik een groep Turken in Turnhout in mijn richting zie komen, stak ik vaak de straat over”, zegt Tineke. “Maar dat groepsgevo­el maakt deel uit van hun cultuur.”

Duim in de mond

Om de familie te bedanken trok Tineke gisteren naar Deurne met een korf vol chocolade, wafels, koekjes en zoetigheid. Ondergetek­ende speelde voor taxichauff­eur. “Ik moet mijn angst nog overwinnen. Voorlopig durf ik niet meer over de snelweg te rijden”, zegt Tineke.

In de deuropenin­g vielen de vrouwen elkaar in de armen. “Ik ben zo blij dat je gezond bent. En breng de volgende keer zeker de kindjes mee”, zei Gülser. “Het cadeau was niet nodig. Wij zijn geen helden. We hebben gewoon onze plicht gedaan.”

Binnen was de tafel rijkelijk gevuld met koeken, biscuit, zoetighede­n en Marokkaans­e pannenkoek­en. “Dat is de gewoonte bij ons”, zegt de gastvrouw. “Moslim ben je in je hart. Dat is ook de reden waarom ik nooit een hoofddoek draag.”

Eén ding wilde Tineke nog weten. Waarom stak Gülser haar duim in de kinderen hun mond? “Ik zag dat ze onrustig waren. Door enkele keren tegen hun gehemelte te drukken, ontspannen de spieren. Het werkte. Dat heb ik van mijn grootmoede­r geleerd.”

TINEKE MARTENS

Slachtoffe­r verkeerson­geval “Dit gebaar heeft mijn blik op onze samenlevin­g gewijzigd. Vroeger stak ik de straat over als ik een groepje Turken moest kruisen.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? Foto boven: Tineke (links) bedankt Gülser met een mand vol zoetighede­n. “Wij zijn geen helden. We hebben gewoon onze plicht gedaan.” Foto links: Uw reporter mag als taxichauff­eur mee aanschuive­n aan de rijkelijk gevulde tafel. Foto onder: Als bij wonder bleef alles beperkt tot blikschade.
FOTO'S WALTER SAENEN Foto boven: Tineke (links) bedankt Gülser met een mand vol zoetighede­n. “Wij zijn geen helden. We hebben gewoon onze plicht gedaan.” Foto links: Uw reporter mag als taxichauff­eur mee aanschuive­n aan de rijkelijk gevulde tafel. Foto onder: Als bij wonder bleef alles beperkt tot blikschade.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium