Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Radiojourn­alisten zoeken mysterieuz­e jeugdliefd­e van Antwerpse vrouw met dementie

- CEDRIC LAGAST MAAIKE FLOOR Beluister de podcast op www.vpro.nl/bob

Radiojourn­alisten Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist hebben heel wat uren doorgebrac­ht in het Antwerpse rusthuis waar Elisa Aerts (85) woont. Over haar mysterieuz­e jeugdliefd­e Bob maakten ze een poëtische podcast.

Pas toen ze al even in het rusthuis verbleef, vertelde de dementeren­de Elisa Aerts voor het eerst over haar grote liefde Bob. Hij was haar vroegere buurjongen in Borgerhout en op hun vijftiende waren ze smoorverli­efd geworden op elkaar. Meer nog, ze werd zwanger van Bob, waarna ze door haar vader naar een klooster in Beveren werd gestuurd. Het kindje, een jongen, moest ze afstaan. Later leerde ze haar man Jules kennen met wie ze drie dochters kreeg.

Fietsende kabouters

“Een van die dochters van Elisa was mijn lerares Carry”, vertelt Siona Houthuys. Net als collega’s Nele Eeckhout en Mirke Kist, met wie ze het Vlaams-Nederlands­e audiocolle­ctief Schik vormt, heeft ze aan het Antwerpse conservato­rium gestudeerd. “Carry had het in een telefoonge­sprek over haar moeder. Toen ik het verhaal later aan Mirke en Nele vertelde, voelden we meteen dat hier een mooie reportage in zat.”

Voor de dochters van Elisa was het verhaal over Bob compleet nieuw. In eerste instantie vroegen ze zich af of het wel echt gebeurd was. “Onze moeder vertoonde in die periode de eerste tekenen van dementie. Ze had het soms al over fietsende kabouters. We namen het verhaal met

een grote korrel zout”, vertelt Linda.

Omdat Elisa steeds weer hetzelfde verhaal vertelde, begonnen de drie dochters te twijfelen. “Het zou kunnen dat ze door haar dementie was vergeten dat ze dit geheim moest houden. Stel dat het toch waar zou zijn?”, zegt dochter Carry. “We waren eigenlijk wel benieuwd of we nog een halfbroer zouden hebben of niet. Het was opvallend dat sommige straatname­n, andere namen en het verhaal van het klooster keer op keer terugkwame­n.”

Bob in gangen van rusthuis

In de podcast, een online audiouitze­nding, gaan de radiomaaks­ters op zoek naar het antwoord. Al is de zoektocht minstens zo belangrijk als de uitkomst ervan. Met veel gevoel voor taal, een mooie opbouw en een spannende soundtrack wordt de luisteraar meegenomen in Elisa’s verhaal, dat door de alzheimer soms bizarre wendingen neemt. Zo ziet ze Bob al eens in de gangen van het rusthuis, soms verschijnt hij op televisie, maar net zo goed ziet ze hem op de vleugels van een vliegtuig staan, hoog in de lucht.

“Of het verhaal over Bob nu waar is, fantasie is, of zich afspeelt in de grijze zone ertussen, laat ik nog in het midden”, zegt dochter Linda. “Ik heb vooral ingezeten met mijn moeder. Want er moet in die periode iets gebeurd zijn dat vandaag nog zulke sterke emotionele reacties bij haar kan oproepen.”

Zoektocht in archieven

De radiomaaks­ters gingen op zoek in archieven om te kijken of ze ergens sporen van Bob, het klooster of andere elementen uit het verhaal konden vinden. Ze lieten ook dokters en alzheimere­xperten aan het woord.

“We zijn geen detectives of journalist­en, waardoor het resultaat van onze zoektocht meer een roman dan onderzoeks­journalist­iek is geworden”, zegt Mirke Kist. “Of haar verhaal waar is of niet, in beide gevallen is het enorm fascineren­d.”

Bob is de eerste podcast die in première is gegaan op het documentai­refestival IDFA in Amsterdam. Vanavond vindt in Gent de Belgische première plaats op het podcastfes­tival.

LINDA

Dochter van Elisa “Er moet in die periode iets gebeurd zijn dat vandaag nog zulke sterke emotionele reacties bij haar kan oproepen.”

 ?? FOTO RR
Elisa Aerts. ??
FOTO RR Elisa Aerts.
 ?? FOTO RR ?? Elisa Aerts met haar man Jules, die ze later leerde kennen, na haar (al dan niet echte) romance met jeugdliefd­e Bob.
FOTO RR Elisa Aerts met haar man Jules, die ze later leerde kennen, na haar (al dan niet echte) romance met jeugdliefd­e Bob.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium