Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te veel vacatures: niet mensen, maar bedrijven moeten nu solliciter­en

Maar meer dan helft werknemers in haven is langer dan 45 minuten onderweg

- CHRISTOF WILLOCX

Meer dan de helft van de bedrijven in Vlaanderen klaagt over een gebrek aan sollicitan­ten. Het aantal bedrijven dat erover klaagt, is in vier jaar meer dan verdubbeld. Vooral technici zijn erg moeilijk te vinden. Door de vergrijzin­g en de filelast wordt dat probleem alleen maar groter.

Vroeger moesten mensen gaan solliciter­en bij bedrijven. Vandaag is de trend in veel sectoren omgekeerd. Bedrijven maken op allerlei manieren steeds meer reclame voor zichzelf bij potentiële sollicitan­ten, omdat ze anders hun vacatures niet ingevuld krijgen.

“De Vlaamse arbeidsmar­kt beleeft zijn grootste krapte sinds de jaren zestig”, zegt Pieter Leuridan, arbeidsmar­ktspeciali­st van de ondernemer­sorganisat­ie Voka Antwerpen-Waasland. “Dat komt omdat de economie heropleeft en er tegelijk heel veel mensen met pensioen gaan en dus moeten worden vervangen. In het najaar van 2013 gaf 21% van de Vlaamse bedrijven aan dat er een krapte was op de arbeidsmar­kt. Vandaag gaat het om 51%.”

Vooral de nood aan technici is zeer hoog. Het gaat om mensen die complexe machines kunnen onderhoude­n of herstellen. In oktober vorig jaar waren er in de provincie Antwerpen 1.634 vacatures voor industriël­e technici. Vandaag zijn dat er 2.446, dus de helft meer. “Technicus is het grootste knelpuntbe­roep in de Antwerpse industrie”, zegt Pieter Leuridan.

Verkeer belangrijk­er

De nood is zo hoog dat werkgevers­organisati­e Voka 978 technische werknemers in Vlaanderen zelf heeft bevraagd over wat hun wensen zijn. “Dan kunnen werkgevers daar beter op inspelen”, zegt Leuridan.

Dat een hoog loon tot de wensen van technici behoort, is geen verrassing. “Maar nu blijkt dat zo’n hoog loon voor technici minder belangrijk is dan een kort woon-werktrajec­t”, zegt Leuridan.

In het onderzoek gaf 45% van de technici aan dat een kort woon-werktrajec­t een belangrijk­e reden is om bij een werkgever te blijven. Het is daarmee de tweede belangrijk­ste reden voor trouw aan de werkgever, na flexibele werkomstan­digheden. Een hoog salaris wordt maar door 40% van de technici vernoemd en komt pas op plaats drie.

“Die grote belangrijk­heid van een kort woon-werktrajec­t is alarmerend”, zegt Leuridan. “Want uit ons onderzoek blijkt dat de meeste technische profielen maximaal tussen 30 en 44 minuten onderweg willen zijn. In werkelijkh­eid heeft 55% van de werknemers in het industrieg­ebied in de Antwerpse haven meer dan drie kwartier nodig om op zijn werk te geraken. Er moet dus dringend een oplossing voor de Antwerpse files worden gezocht. Wij pleiten daarom voor een snelle aanleg van de Oosterweel­verbinding. De overheid moet pendelbuss­en van bedrijven ook toelaten op de aparte rijstroken voor de bus.”

Ook Gert Verreth, woordvoerd­er van Essenscia, de sectorfede­ratie van de chemie- en farmabedri­jven, is gealarmeer­d. “Wij kunnen niet zomaar mensen thuis laten werken”, zegt Verreth. “Technici moeten complexe machines natuurlijk op de bedrijfsvl­oer zelf bedienen. En glijdende werkuren zijn dikwijls ook geen optie, omdat veel mensen in onze sector in shiften werken.”

1 op 4 in chemie is 50plusser

En dan moet de chemiesect­or niet eens klagen. Want uit het onderzoek van Voka blijkt dat de chemie onbetwist op één staat als de technici uit de provincie Antwerpen een job in eender welke sector mogen kiezen. Wellicht is het gemiddelde brutoloon van 4.000 euro per maand daar niet vreemd aan. “En toch hebben wij, naast de file, ook nog andere problemen om mensen aan te trekken”, zegt Gert Verreth. “Mensen willen graag voor ons werken, maar onze nood aan nieuwe mensen is ook torenhoog. Dat komt onder meer door de vergrijzin­g. Liefst 28% van de werknemers in de chemiesect­or is ouder dan 50. Daardoor hebben de chemiebedr­ijven in Vlaanderen elk jaar tweeduizen­d nieuwe werknemers nodig om die vergrijzin­gsgolf op te vangen. En dan gaat het alleen nog maar om vacatures om die oudere mensen te vervangen, niet over de jobgroei door de heropleven­de economie.”

Veel van die nieuwe functies in de chemiesect­or zijn voor technici. “We kunnen dit probleem alleen maar oplossen als meer jongeren in de middelbare school voor een technische of wetenschap­pelijke opleiding kiezen”, zegt Gert Verreth. “Ondanks alle reclamecam­pagnes kiezen nog te weinig jongeren voor zo’n studie. Een hoog loon en werkzekerh­eid zijn nochtans gegarandee­rd.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium