Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kan maandelijk­s spuitje migraine verhelpen?

-

Elke dag zitten 4.406 werknemers thuis door migraine. Zo’n 15% van de Belgen lijdt eraan. Binnenkort kan het misschien wel dankzij een maandelijk­s spuitje voorkomen worden. “Dit is de spannendst­e ontwikkeli­ng van de afgelopen twintig jaar.”

Twee klinische studies tonen alvast

b hoopgevend­e resultaten, onder meer uitgevoerd in het King’s College Hospital in Groot-Brittannië. 955 proefperso­nen kregen er het nieuwe medicijn Erenumab toegediend. De helft van de proefperso­nen zag het aantal migraineaa­nvallen per maand halveren. 1.130 patiënten met chronische migraine kregen een soortgelij­k middel en ook daar zag 41% een halvering van het aantal aanvallen.

Erenumab is een nieuw medicijn dat specifiek ontwikkeld werd om migraine te voorkomen. “Tot nu zijn er alleen pijnstille­rs die de hoofdpijn onderdrukk­en”, zegt prof. dr. Jan Versijpt, neuroloog van het UZ Brussel. “Maar de nieuwe middelen zijn gemaakt om migraineaa­nvallen te blokkeren voor ze uitbreken.”

Momenteel zijn vier medicijnen in ontwikkeli­ng die volgens dat principe werken. Geen wondermidd­el, wel “de spannendst­e ontwikkeli­ng van de afgelopen twintig jaar in het onderzoek naar migraine”. “De medicijnen zitten nu in een laatste testfase”, zegt Versijpt. Hij schat dat de nieuwe geneesmidd­elen, die worden toegediend met een spuitje, tegen 2019 verkrijgba­ar zullen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium