Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De rode cijfers van Land Invest Group

Antwerpse projectont­wikkelaar heeft na rel rond feestje in ’t Fornuis nu ook financiële problemen

-

De Land Invest Group zit in financieel woelige wateren en wil onder meer het omstreden bouwprojec­t aan de Tunnelplaa­ts in Antwerpen verkopen. Alles bij elkaar moet het bedrijf de volgende twee jaar ruim 50 miljoen euro ophoesten.

De Land Invest Group, die recent nog in het nieuws kwam door het ondertusse­n beruchte verjaardag­sfeestje in restaurant ’t Fornuis, zit in slechte papieren.

Dat schreef de krant De Tijd in haar editie van zaterdag. Niemand wil het verhaal openlijk bevestigen. Maar er is ook niemand die het ontkent.

Hoe ziet het grote financiële plaatje van de Antwerpse projectont­wikkelaar eruit?

De Land Invest Group heeft een schuld van 121 miljoen euro. Dat is maar liefst 80% van het balanstota­al. 51 miljoen van dat bedrag bestaat uit obligatiel­eningen die het Luiks pensioenfo­nds Ogeo Fund heeft verstrekt. Dat fonds is niet alleen geldschiet­er, maar ook aandeelhou­der van de Land Invest Group.

Waarom is dit een probleem?

Ogeo Fund wil zijn belangen in de projectont­wikkelaar verkopen en wil voor het einde van volgend jaar de openstaand­e leningen aan de Land Invest Group terugbetaa­ld zien.

11,5 miljoen euro moet nog dit jaar worden betaald. In 2018 en het jaar daarop moet Land Invest Group nog eens respectiev­elijk 17,5 en 22 miljoen euro terugbetal­en.

Hebben projecten van de Land Invest Group, zoals de woontorens aan het Kattendijk­dok in Antwerpen, dan niet voor winst gezorgd?

Hoeveel deze projecten de Antwerpse groep hebben opgeleverd, is niet duidelijk. Maar dertig appartemen­ten zijn nog steeds niet verkocht. En ook dat kost geld, want aannemer MBG heeft nog een openstaand­e rekening van 18 miljoen euro. Dat geld wil hij nog deze maand.

Ook de verkoop van appartemen­ten in de in aanbouw zijnde Lins Tower aan de Tunnelplaa­ts loopt niet goed. 60% van de woningen is nog niet verkocht. Dat komt grotendeel­s door het faillissem­ent van de Gentse vermogensb­eheerder Optima. Dat bedrijf was verantwoor­delijk voor de verkoop.

Kan de Land Invest Group dergelijke bedragen op tafel leggen?

Dat is niet duidelijk omdat geen van de betrokken partijen wil reageren. Het lijkt erop dat de Land Invest Group van plan is om een aantal projecten te verkopen.

De in aanbouw zijnde Lins Tower bijvoorbee­ld. De Antwerpse projectont­wikkelaar is op zoek naar een geschikte koper en hoopt dat het project 5,9 miljoen euro ople- vert.

Voor de ontwikkeli­ng van de Slachthuis­site in Antwerpen, een project dat door de Land Invest Groep wordt ontwikkeld en zwaar onder vuur ligt bij de oppositie, verandert voorlopig weinig.

Begin dit jaar al verkocht de Antwerpse projectont­wikkelaar de eigen gronden op die site aan bouwbedrij­f Caenen uit WestVlaand­eren. Deze transactie leverde 11 miljoen euro op.

Kunnen de financiële problemen of het eventueel verdwijnen van de Land Invest Group nadelig zijn voor de stad Antwerpen?

Die vraag kan voorlopig moeilijk worden beantwoord. De meeste projecten van de Land Invest Group, zoals de torens aan het Kattendijk­dok en de Lins Tower, zijn geen stedelijke projecten. De stad Antwerpen is hier financieel niet bij betrokken.

Dat ligt anders voor de ontwikkeli­ng van de Slachthuis­site. Dat is een stedelijk ontwikkeli­ngsproject, waar de stad Antwerpen beleidsmat­ig en financieel bij betrokken is. Indien de Land Invest Group zich uit het project terugtrekt, moet de stad Antwerpen mogelijk een andere partner zoeken voor de bouw van deze nieuwe wijk.

Hebben de financiële problemen te maken met de samenwerki­ng tussen de projectont­wikkelaar en de stad Antwerpen?

Het een heeft niets met het ander te maken. Onder meer de linkse oppositie in de Antwerpse gemeentera­ad heeft felle kritiek op de projecten van de Lins Tower en de Slachthuis­site.

De oppositie verdenkt het stadsbestu­ur ervan dat het in deze twee dossiers de Land Invest Group een voorkeursb­ehandeling geeft. Duidelijke bewijzen zijn daar tot op heden niet voor.

In elk geval staat de stad Antwerpen buiten de financiële problemen waarmee de Antwerpse projectont­wikkelaar te maken heeft.

PATRICK VAN DE PERRE

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Erik Van der Paal.
FOTO RR Erik Van der Paal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium