Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Helmpet is geen helm”

Misleidend­e advertenti­e met Roger De Vlaeminck

-

De FOD Economie opent op vraag van minister van Consumente­nzaken Kris Peeters (CD&V) een onderzoek naar een advertenti­e waarin Roger De Vlaeminck reclame voor maakt voor een nieuwe helmpet. “De advertenti­e wekt de indruk dat die pet een helm vervangt”, luidt het. “Wat niet het geval is.”

‘Galea Cap’ heet de pet officieel. Ze ziet er uit als de eerste de beste pet, alleen zit er in deze een schelp van kunststof.

Verkoper is Jhony Van Den Borre uit Affligem, een goeie vriend van Roger De Vlaeminck. Dus vroeg hij de ex-wielrenner op te draven in een advertenti­e met als bijschrift ‘Stijlvol en veilig op de fiets’. En daar knelt volgens de FOD Economie het schoentje.

“Dat komt misleidend over”, zegt woordvoerd­er Johan Verbelen. “Ze impliceert dat de helmpet een fietshelm vervangt. We openen een dossier en zullen contact opnemen met de producent en indien nodig vragen de campagne te verduideli­jken.” Verbelen verwijst naar een soortgelij­k geval in Nederland waarbij een muts met “beschermen­de functie” aan de man werd gebracht. “Dat bedrijf moest de tekst aanpassen, naar ‘een muts die geen helm is, maar wel meer beschermin­g biedt dan een gewone muts’.”

Van Den Borre en De Vlaeminck zien geen graten in hun aanpak. “We hebben toch nooit gezegd dat deze pet een profession­ele koershelm vervangt”, zegt Jhony. “Dit is voor een recreatiev­e fietstocht. Roger De Vlaeminck rept ook met geen woord over koers. Wel dat er veel gebruiksmo­gelijkhede­n zijn: op de fiets, maar bijvoorbee­ld ook thuis.”

“Klopt”, zegt de oud-wielrenner. “Thuis heb ik enkele lage balken. Nu ik mijn pet draag, heb ik geen pijn meer wanneer ik er tegen stoot. Al ga ik er ook soms wel mee fietsen hoor.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium