Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Taxshift werkt”

Europese salarisstu­die van Deloitte: België daalt op ranglijst duurste landen

- DOMINIEK CLAES

De fameuze taxshift begint stilaan zijn vruchten af te werpen. Ons land daalt opnieuw een plaatsje in de Europese ranglijst van duurste landen voor de werkgever. België staat nu op de vijfde plaats. Twee jaar eerder stond ons land nog op de tweede plaats. Toch blijven de Belgische werknemers voor hun nettoloon bij de middenmoot hangen. Vooral bij de hoge brutolonen blijft relatief weinig nettoloon over.

Dat blijkt uit de achtste Europese salarisstu­die die Deloitte heeft bekendgema­akt. De Belgische bedrijven winnen aan concurrent­iekracht tegenover hun buurlanden. De sociale zekerheids­bijdragen daalden dit jaar naar gemiddeld 30,46% en zullen volgens het plan van de taxshift verder dalen tot een basistarie­f van 25% tegen 2019. De vijfde plaats op de Europese ranglijst houdt rekening met lage én hoge lonen. Voor de lage lonen is België ondertusse­n in de middenmoot beland.

Toch blijven de Belgen gemiddeld weinig netto overhouden van hun brutoloon, zo blijkt uit dezelfde studie. “Dat komt omdat de hoogste belastings­chijf van 53,5% in ons land sneller in werking treedt, namelijk al vanaf een relatief laag inkomen van 38.830 euro”, zegt Patrick Derthoo, tax partner van Deloitte België. De taxshift moest er met name voor zorgen dat werknemers met een laag brutoloon netto meer zouden overhouden. Dat lukt ook wel, zo blijkt uit de studie.

Hoog loon: hoge belastingd­ruk

Van een bruto jaarloon van 25.000 euro houdt een Belgische werknemer gemiddeld bijna 20.000 euro over. Daarmee is ons land opgeklomme­n naar de achtste plaats in de rangschikk­ing (zie tabel boven). Maar voor hoge lonen blijft de belastingd­ruk enorm hoog. Van een bruto jaarloon van 125.000 euro blijft slechts 60.000 euro over. Daarmee bengelt België op de voorlaatst­e plaats, nog net voor Griekenlan­d (zie tabel onder). Deloitte verwacht volgend jaar opnieuw een impact op de nettolonen, omdat dan een tweede fase van de taxshift in werking treedt.

Over alle inkomens heen houden alleen de Denen en de Grieken nog minder dan de Belgen van hun brutoloon over. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het in ons land op financieel vlak minder aangenaam om wonen is. Zo zijn er de kinderbijs­lag en het huwelijksq­uotiënt die ons land zorgen voor extra inkomsten of lagere belastinge­n. Ook de kosten van het levensonde­rhoud en huisvestin­gskosten spelen een belangrijk­e rol in de berekening van de levensstan­daard.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium