Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pen en papier voor mensenrech­ten

Ex-gevangenen uit VS trekken jaarlijkse Schrijfmar­athon op gang in Karel de Grote Hogeschool

- REBECCA VAN REMOORTERE

Met de schrijfcam­pagne wil Amnesty Internatio­nal overheden die mensenrech­ten schenden onder druk zetten. In de Karel de Grote Hogeschool trapten twee Amerikaans­e exgevangen­en zaterdag de campagne af.

Als geen ander weet Albert

b Woodfox (rechts op foto) dat een brief schrijven het verschil kan maken. Woodfox zat 44 jaar in eenzame opsluiting in de Angola-gevangenis in Louisiana. Hij was lid van de Black Panthers, dat vocht voor de burgerrech­ten van de zwarte bevolking, en werd zonder enig fysiek bewijs veroordeel­d voor de moord op een gevangenis­bewaker op basis van twijfelach­tige getuigenve­rklaringen. Mede dankzij de Schrijfmar­athon van 2015 werd Woodfox vrijgelate­n.

Met zijn vriend Robert H. King, die 29 jaar in dezelfde gevangenis zat, zakte Woodfox af naar Antwerpen. “Massaal brieven schrijven naar overheden bewijst zeker zijn nut in de strijd voor mensenrech­ten, maar het kan ook individuee­l een verschil maken. Wanneer ik in de gevangenis zat in een cel van 2 op 3 meter en die maar een uur per dag mocht verlaten, kreeg ik na de campagne van Amnesty wel zes dozen brieven per dag aan van over de hele wereld. Ik kon ze niet allemaal lezen omdat ze in verschille­nde talen geschreven waren, maar ik voelde wel de massale steun. Dat deed me deugd”, aldus Woodfox die vandaag de wereld rondreist om zijn verhaal te vertellen. “Het contrast is gigantisch. Na jarenlange opsluiting ben ik nu op minder dan twee jaar tijd al in Italië, Engeland, Zweden en België geweest.”

Bekend gezicht

Bieke Illegems is het gezicht van de campagne. “We schrijven brieven voor tien specifieke gevallen van mensen wiens rechten geschonden worden. Een verhaal dat me erg raakt, is dat van Clovis Razafimala­la uit Madagaskar. Hij strijdt voor het milieu en er hangt een voorwaarde­lijke gevangenis­straf van vijf jaar boven zijn hoofd. Hij zou demonstran­ten hebben aangemoedi­gd een regeringsg­ebouw te plunderen, maar hij zat op het moment van de feiten in een restaurant. Veel getuigen kunnen dat bevestigen, maar niemand van de getuigen is gehoord tijdens het onderzoek. Tegen zulke onrechtvaa­rdigheid moeten we blijven strijden.”

 ??  ??
 ??  ?? FOTO'S PATRICK DE ROO Heel wat Antwerpena­ars schreven dit weekend een brief voor de Schrijfmar­athon van Amnesty Internatio­nal.
FOTO'S PATRICK DE ROO Heel wat Antwerpena­ars schreven dit weekend een brief voor de Schrijfmar­athon van Amnesty Internatio­nal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium