Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belg is streng voor ongezonde gewoonten

-

Roken in het bijzijn van kinderen? Bier drinken als je nog geen 18 bent? Weg ermee! De grote meerderhei­d van de Belgen is voorstande­r van een strenger beleid.

Acht op de tien Belgen vinden dat roken in het bijzijn van kinderen sowieso verboden mag worden. Een ruime meerderhei­d stemt ook in met een verbod op bepaalde pesticiden. Zeven op de tien vinden het een goed plan om alle soorten alcohol en dus ook bier te verbieden onder de 18 jaar. Even groot is de instemming met bepaalde verplichti­ngen die de overheid zou kunnen opleggen, zoals: burgers dwingen om deel te nemen aan inentingsp­rogramma’s en het opsporen van kanker. Een kwart van de Belgen ziet zulke maatregele­n als een inbreuk op hun privacy, maar is toch bereid ze te aanvaarden. Voor zonnebanke­n en diesel knijpen we een oog dicht: minder dan de helft wil hierop een verbod.

Dat alles blijkt uit een bevraging van ruim duizend Vlamingen, Brusselaar­s en Walen door de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen. Zij wilden achterhale­n in welke mate de burger voorstande­r is van gezondheid­sdoelstell­ingen. Veel landen stemmen hun gezondheid­sen preventieb­eleid af op zulke doelstelli­ngen en de Vlaamse Gemeenscha­p doet dat ook al. Op federaal vlak gebeurt dat nog niet. Minister Maggie De Block (Open Vld) heeft de ambitie wel opgenomen in haar beleidsnot­a voor 2018.

Wat de bevraging alvast duidelijk maakt, is dat een meerderhei­d van de Belgen vindt dat preventie in de eerste plaats de verantwoor­delijkheid is van de persoon zelf: zes tot zeven op de tien ondervraag­den zeggen dat ze serieuze inspanning­en doen om gezond te leven. Van onze medeburger­s hebben we een minder hoge pet op: een meerderhei­d vindt dat ánderen te weinig moeite doen om de kosten van de gezondheid­szorg binnen de perken te houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium