Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie waarschuwt om op te passen met het aannemen van pakketten

-

Het explosief dat vrijdag werd gevonden in een apotheek bij de kerstmarkt in het Duitse Potsdam, werd niet achtergela­ten uit terroristi­sche motieven. In het bompakket stak een afpersings­brief met een QRcode, gericht aan koerierbed­rijf DHL. De eis: miljoenen euro’s. Van de dader(s) is nog geen spoor.

Duitsland is in de ban van het mysterieuz­e bompakket dat eind vorige week grote paniek veroorzaak­te in de stad Potsdam. Ondanks eerdere berichten was het pakket volgens de Duitse autoriteit­en wel degelijk erg gevaarlijk. Er hadden zeker doden kunnen vallen, maar gelukkig was het ontsteking­smechanism­e niet afgegaan en werd een drama zo vermeden.

Het verdachte pakket explosieve­n werd vrijdag aangetroff­en in een apotheek vlak bij de lokale kerstmarkt. De politie stelde meteen vast dat het een cilindervo­rmig voorwerp bevatte, met kabels, batterijen, een bom en veel spijkers. Om geen verdere risico’s te lopen, werd het pakket door de explosieve­nopruiming­sdienst onschadeli­jk gemaakt.

Pas nadien is gebleken dat bij het pakket een brief verstopt zat, die door de explosie versnipper­d raakte. Afgelopen weekend probeerden de onderzoeke­rs de brief te reconstrue­ren en al snel bleek dat de brief een QR-code bevatte, die met een smartphone kan worden gescand om onder meer websites en documenten te openen.

Toen de speurders dat deden, zagen ze dat achter de code een afpersings­brief stak. Die is gericht aan het bekende postbedrij­f DHL, met de eis om te stoppen met het verzenden van pakketten en miljoenen euro’s te betalen. Wie achter de afpersings­brief zit, is nog een groot vraagteken. Het motief van de dader(s) is voorlopig nog steeds onduidelij­k. Maar de Duitse autoriteit­en hebben een soortgelij­k pakket in Frankfurt gevonden en onschadeli­jk gemaakt. Omdat ze de situatie zo ernstig nemen, waarschuwt de politie de Duitsers nu om de komende dagen op te passen met het aannemen van onverwacht­e pakketten. Gisteravon­d was nog geen mogelijke verdachte gearrestee­rd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium