Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten vervullen wensen daklozen

-

Het begon als een schoolvak, maar ondertusse­n spenderen vier studenten grafische media één of twee avonden per week in Victor 4, de nachtopvan­g voor Antwerpse daklozen.

Studenten Thessa Verbruggen, Kathy Van den Heuvel, Kilian Asnot en Tom Franck hadden voor hun project nog nooit eerder contact gehad met iemand die op straat leeft. Voor een schoolvak moesten ze een campagne uitwerken voor het goede doel. “Wij wilden iets voor de daklozen doen, maar wilde meer ondernemen dan een pannenkoek­enslag of wafelbak. Daarom besloten we om de daklozen zelf te vragen om een bucketlist met haalbare wensen op te stellen”, aldus Thessa. Om die wensen te ontvangen, trekken de studenten zelf regelmatig naar de nachtopvan­g. “De eerste gesprekken verliepen stroef, de mensen daar vertrouwde­n ons niet meteen, maar omdat we bleven terugkomen, hebben we elkaar intussen leren kennen. Het idee is dat de mensen hun wensen kunnen opschrijve­n of aan ons meedelen. Wij proberen die wensen te vervullen.”

Wat de studenten opviel, is dat niet elke wens gemoeid gaat met een grote som geld. “Vaak willen ze kleine dingen die voor ons makkelijk haalbaar zijn. Zo wilde een vrouw graag stevige stapschoen­en, wij hebben een andere vrouw gevonden die nog een paar nieuwe stevige schoenen over had en die gratis wilde schenken. Verder was er een man die doodgraag nog eens een wedstrijd van Club Brugge wilde meemaken. Gratis tickets konden we niet regelen, maar de man mocht twee uur gaan flyeren voor het stadion in ruil voor twee tickets.”

Een van de mooiste wensen volgens de studenten kwam van een man die graag het graf van zijn vader in West-Vlaanderen nog eens wilde bezoeken. “Voor ons is het een kleine moeite om met hem naar West-Vlaanderen te gaan, voor hem zou dat veel geld aan openbaar vervoer kosten.”

De studenten maakten ook een website waar mensen geld op kunnen storten voor de wensen of voor vzw Gimme Shelter voor de daklozen. De studenten willen ook graag na de deadline van hun schoolvak hun project verder blijven zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium