Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lot beslist over luxe- of basismaalt­ijd voor 8 euro

-

Vier studenten van de AP Hogeschool gingen aan de slag met voedselpak­ketten voor Music for Life. Op de campus verkochten ze zelf gemaakte voedselpak­ketten tegen 3 euro per stuk. “Wie geluk heeft, krijgt een goed gevuld pakket, pechvogels krijgen rijstkoeke­n en water.”

3 euro betalen voor een pakket waarvan je niet zeker bent of er heel veel lekker eten in zit, of enkel wat water, rijstwafel­s en een stuk fruit. Met dat idee overtuigde Sarah Ouaamari, samen met drie medestuden­ten, de andere studenten op de AP Hogeschool.

“Een op tien mensen in Vlaanderen leeft onder de armoedegre­ns en moet het stellen met basisvoeds­el. Wij draaiden dat aantal om en stopten maar een tiende van de voedselpak­ketten vol met lekker eten. Dat idee breiden we uit met een diner op 18 december.” Deelnemers van The Poor Man’s Dinner kunnen in een zaal boven Mercado aan tafel schuiven voor een driegangen­menu aan 8 euro. “Een op tien mensen krijgen een luxueuze maaltijd voorgescho­teld met luxeproduc­ten. De andere negen moeten het stellen met een sobere maaltijd. Op voorhand weet niemand welk gerecht hij of zij krijgt. Daarmee willen we een gevoel van verontwaar­diging en onrechtvaa­rdigheid teweegbren­gen. Dat is wat mensen in armoede ook voelen. Ze hebben ook geen zekerheid over hun maaltijden. Een luxemaalti­jd krijgen, wordt bepaald door het lot. Ook armoede wordt vaak bepaald door het lot. We laten mensen voelen hoe het is om minder te hebben, terwijl anderen dichtbij wel geluk hebben.”

De opbrengst van het diner en de voedselpak­ketten gaan naar Amana vzw. “We steunen daarmee onder meer de daklozenwe­rking van de vzw. De vrijwillig­ers van Amana helpen ook mee om onder meer de sobere maaltijd te bereiden en de avond in goede banen te leiden. De luxegerech­ten worden bereid door Bjorn Joosen van de foodtruck BBQ Cro Magnon.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium