Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anderlecht wint in Lokeren na meest besproken fase van het weekend

-

Het was de meest betwistbar­e fase van het weekend. Bij de winning goal van Anderlecht op Daknam stond Hanni toch offside? Lokerenver­dediger Rassoul stond namelijk achter de goal en nam zo toch geen deel meer aan het spel? Neen, oordeelden scheidsrec­hter Alexandre Boucaut en videoref Tim Pots. Terecht.

Twitter ontplofte bijna. “Pure offside”, volgens sommige zelfverkla­arde analisten. “Jullie kennen er geen bal van”, oordeelden anderen. De lijnrechte­r hield alleszins geen rekening met Rassoul achter de goal en zwaaide ijverig met zijn vlag toen Hanni de assist voor de 1-2 gaf aan Onyekuru. Alleen deed scheidsrec­hter Boucaut niet mee aan het spelletje ‘verstopper­tje’ van Rassoul en hij overrulede zijn grensrecht­er. “Kijk maar eens in het reglement”, stelde Boucaut. “Artikel elf bij de buitenspel­regels.” Dat deden we en we vonden - kort samengevat - dit:

Een speler die het veld verlaat zonder toestemmin­g van de scheidsrec­hter zal beoordeeld worden alsof hij op de doellijn staat.

“Rassoul belandde achter de goal na een verdedigen­de actie”, vervolgde Boucaut. “Dat kan gebeuren, maar in zo’n gevallen verdwijnt hij niet zomaar in het niets. Meer zelfs, als Rassoul het terrein bewust had verlaten om de tegenstand­er buitenspel te zetten, dan had ik hem zelfs geel moeten geven. Het was een terechte goal.”

Ergens is dat logisch, want anders kan iedere verdediger zomaar over de doellijn lopen om rivalen bewust offside te zetten. “Ik liet doorspelen en oordeelde dat de Lokerenver­dedigers niet beïnvloed werden door de zwaaiende lijnrechte­r omdat dat toch in hun rug gebeurde”, vervolgde Boucaut. “Ik heb het reglement dus goed toegepast en dat werd bevestigd door de videoref.”

Goeie punten dus voor Boucaut. Al had hij bij de 0-1 van Anderlecht wél kunnen fluiten voor een duwfout van Appiah op Söder. “Dit soort duels moet je volgens mij laten doorgaan”, verdedigde Boucaut zich. “Het was stevig, maar er werd niet geduwd met de handen. Aangezien Peter Maes

boos was, hebben we de fase tijdens de rust herbekeken op de laptop van de vierde ref en voor mij bleef het een klassiek duel. Ook de videoref beoordeeld­e het zo.”

coach van Lokeren, red.)

(de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium