Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze stijlen zijn nauw aan elkaar verwant”

Nigel Williams en hiphopper Scale vinden elkaar (weer) op Beat Night

-

Zaterdag organiseer­den ze in DE Studio een eigenzinni­ge ode aan de Beat Generation, de Amerikaans­e literaire beweging die in de jaren 50 dankzij schrijvers als William S. Burroughs, Allen Ginsberg en Jack Kerouac voor een artistieke revolutie zorgde.

Ook stand-upcomedian Nigel Williams en hiphopper Scale (Kris Strybos) waren van de partij. Ze namen het tegen elkaar op tijdens een sprankelen­de sessie waarbij humor en beats elkaar ontmoetten. Het was niet hun eerste samenwerki­ng: vorige zomer stonden ze nog samen in het Openluchtt­heater.

Nigel Williams: “Ze hadden me gevraagd om het voorprogra­mma van songwriter Bill Callahan te doen. Ik vond het vreemd om grappen te vertellen voor een muziekoptr­eden, maar het was een verzoek van Bill Callahan zelf. Toen ik met Kris samenzat voor

onze wekelijkse videocast rond Antwerp en Beerschot, bedachten we dat we eigenlijk al een hele tijd bezig waren met muziek en comedy. Ik had Kris eerder al beats zien leggen tijdens een optreden van Jeroen Olyslaeger­s en vond dat best indrukwekk­end. En dus besloten we om het samen te doen. Zonder voorbereid­ing of repetities, want zo zijn we niet.”

Scale: “We werken volledig rond improvisat­ie en dat vind ik heel belangrijk, omdat je dan op het moment zelf de sfeer kunt zetten. Nigel is niet iemand die voorgeschr­even bazaar aframmelt en ik

Half Time, zet niet gewoon een beat op. We pakken het moment zelf en dat is heel leuk. Het gaat hem om creativite­it en aanvoelen, zodat het zuiver artistieke naar boven kan komen. Alles wordt ter plekke gemaakt. In tegenstell­ing tot optredens waar je achteraf van denkt: ‘ik had al even goed een cd kunnen opzetten’, willen we ervoor zorgen dat je momenten meemaakt die achteraf nooit meer terug zullen komen.”

Nigel vult aan: “We hebben in het Openluchtt­heater ook gemerkt dat er een wisselwerk­ing is. Je speelt pingpong met elkaar. Ik praat veel rustiger omdat ik kan cruisen op de beats en de sfeer die Kris neerzet. Stiltes zijn moeilijk als je alleen met je stem op het podium staat. Het is een heel andere manier om je teksten te brengen. Maar een kunstenaar kan niet blijven stilstaan. Je moet evolueren. Het is niet omdat Kris een van de beste beatboxers en MC’s van de streek is, dat hij alleen dat moet doen. En voor mij geldt hetzelfde. De man met de microfoon moet steeds op zoek naar nieuwe uitdaginge­n.”

Waar komt hun interesse in de Beat Generation tenslotte vandaan? “Stand-upcomedy is in de jaren 50 groot geworden in Amerikaans­e en Engelse jazzclubs en koffiebars”, weet Nigel. “Exact dezelfde plekken waar toen de Beat Generation is ontstaan. Er is dus een kruisbestu­iving. Kris komt uit de hiphop, en als dat geen spoken word en poëzie op beats is, dan weet ik het ook niet meer. We zijn genetisch gezien nauw aan elkaar verwant. Toen traden auteurs en comedians in New York trouwens al op met een eenzame saxofonist op de achtergron­d, die met zijn muziek bepaalde stukken van de tekst benadrukte.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium