Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is nog helemaal niets veranderd”

-

Bewoners en schooldire­ctie van de Seraphin de Grootestra­at herhalen hun pleidooi voor een veiligere straat. “In 2002 kaartte ik het voor het eerst aan, vandaag is er nog niets veranderd”, zegt buurtbewon­er Herman Beyaert.

Zondag was het dag op dag vijftien jaar geleden dat Herman Beyaert (69), wonende in de Seraphin de Grootestra­at, voor het eerst in zijn pen kroop om de verkeersve­iligheid in zijn straat aan te kaarten bij de toenmalige politie in Deurne. De Seraphin de Grootestra­at ligt tussen de drukke Ruggeveldl­aan en de Ivan Maquinayle­i en volgens Beyaert zijn er dringend maatregele­n nodig om de veiligheid te garanderen. “Bij het in- en uitgaan van de school is het hier enorm druk”, zegt hij. “Auto’s komen van beide kanten, vliegen door de straat, parkeren dubbel en kinderen steken willekeuri­g de straat over omdat er geen zebrapad is. Als ik ze met hun fietsjes tussen de auto’s zie slalommen, houd ik mijn hart vast. Wij vragen al jaren de invoering van eenrichtin­gsverkeer, een zebrapad aan de schoolpoor­t en verkeersre­mmende maatregele­n.”

“Er zijn al veel gesprekken met het districtsb­estuur geweest, maar zij luisteren niet”, vult buurtbewon­er (83) aan. “We geen antwoord.”

De buurtbewon­ers krijgen hierin bijval van Geert Van de Laar, directeur van basisschoo­l Heilig Hart. “Ook wij zijn vragende partij voor eenrichtin­gsverkeer”, zegt Van de Laar. “Dat hoeft voor ons zelfs niet permanent te zijn. Een René Janssens

krijgen gewoon half uur, bij het in- en uitgaan van de school, zou al veel verhelpen. Ik besef dat er zoiets bestaat als een schoolstra­at, iets waar het district voorstande­r van is, maar dan verleg je gewoon het probleem. Ik kan niet klagen over het feit dat we niet gehoord worden. De grootste frustratie is dat wat beloofd wordt, nooit in uitvoering gaat. We wachten al een jaar op de beloofde palen die onze school zichtbaar moet maken op straat. Er zou ‘30’ op de grond geschilder­d worden om te wijzen op de zone 30 en ook op een veilige tramoverst­eek aan de Ruggeveldl­aan wachten we al lang. Het heeft geen zin rond de tafel te gaan zitten, als er niets van in huis komt.”

Districtsb­urgemeeste­r Tjerk Sekeris (N-VA) kent de bezorgdhed­en. “We hebben snelheidsm­etingen gedaan. We grijpen pas in als meer dan 15% sneller rijdt dan 30 kilometer per uur. Dat is hier niet het geval. Eenrichtin­gsverkeer is ook geen optie, want door de breedte van de straat zou dat alleen maar aanzetten tot sneller rijden. De schooldire­ctie wil geen schoolstra­at, terwijl dat dé veilige oplossing is. Het achterwaar­ts parkeren is trouwens burgerzin, daar kunnen we weinig aan doen. We zijn trouwens voorstande­r van achterwaar­ts parkeren, omdat het de zichtbaarh­eid verbetert bij het uitrijden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium