Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bolat held van de match na gestopte penalty in blessureti­jd

SINAN BOLAT is na enkele verloren jaren weer een van de beste keepers in de Belgische competitie

- GERT GYSEN

Antwerp deed alweer een goede zaak met het oog op Playoff 1. Het pakte een punt op het veld van rechtstree­kse concurrent Standard en heeft dat in grote mate te danken aan doelman Sinan Bolat. Die stopte in de extra tijd een onterecht gefloten strafschop van Orlando Sa. “Dit vergeet ik nooit meer.”

Sinan Bolat werd gisteren rond twintig na vier van de ene emotie in de andere geslingerd. Boosheid omwille van de onterecht gefloten strafschop. Vreugde omdat hij die penalty stopte. En een beetje medelijden met de fans van Standard, toch nog een beetje ‘zijn’ fans na vijf jaar onder de lat bij de Rouches. Al overheerst­e een halfuur na de wedstrijd toch vooral die vreugde. “Ik heb hier op Standard veel mooie momenten beleefd. Om dan net op dit veld met Antwerp in de laatste minuut een beslissend­e penalty te pakken… Dat is schitteren­d en ik vergeet dit nooit meer. Weer een droom die hier op het veld van Standard uitkomt”, zei Sinan Bolat, die op Sclessin ook al een doelpunt maakte in de Champions League tegen AZ.

In een technisch weinig hoogstaand­e partij was Standard op voorsprong gekomen via Orlando Sa, maar de Antwerpse publieksli­eveling Geoffry Hairemans had er in de tweede helft vanop de strafschop­stip 1-1 van gemaakt. Een gelijkspel was de terechte uitslag, maar in blessureti­jd kreeg Standard alsnog een onterechte strafschop. Sinan Bolat zorgde eigenhandi­g voor gerechtigh­eid door Orlando Sa van de 2-1 te houden. Toch stond Bolat op het veld niet uitbundig te juichen. Er kwam zelfs een verontschu­ldigend armgebaar in de richting van de fans van Standard. “Ik keek hun richting uit en zag enkele kerels een wegwerpgeb­aar maken”, vertelt Bolat. “Dat raakte me omdat ik hier zo veel mooie dingen heb meegemaakt, dus wilde ik sorry zeggen, hoewel dat eigenlijk niet nodig is. Want het is mijn taak om die strafschop te pakken, hé. Ik ben nu keeper van Antwerp. Ik moet die penalty pakken. Daarom zit ik ook niet met een dubbel gevoel. Ik was heel blij. Alleen zou het niet zo netjes zijn van mij om hier voluit te juichen. Maar moest het nog eens gebeuren hoop ik die strafschop opnieuw te pakken.”

Het is niet de eerste keer dat Bolat in de extra tijd een strafschop pakt. Ook in 2009 stopte hij er een ontzettend belangrijk­e. Toen ook in een geel truitje, maar dan eentje van Standard. Het was de penalty van Bryan Ruiz op de laatste speeldag van de competitie. Met die redding sleepte hij testwed-

strijden uit de brand voor Standard en pakten de Rouches uiteindeli­jk de titel. “Het is een beetje vergelijkb­aar, ja”, zegt Bolat, die een beetje een strafschop­specialist is. Zijn strategie? Vooraf beslissen naar welke hoek hij gaat. “Ik ben er voorstande­r van om op voorhand te beslissen. Want dan weet je naar welke hoek je gaat en kan je ook voluit in die hoek duiken. Als je pas op het moment zelf beslist, zit je wel in de goede hoek, maar kom je misschien te laat. Als de bal in de hoek gaat die ik kies, dan zorg ik er ook voor dat ik hem heb. Dat sta je mentaal ook sterker.”

Beste transfer van Antwerp

Het was niet de eerste keer dit seizoen dat Bolat belangrijk was voor zijn ploeg. Hij is met lengtes voorsprong de beste transfer die Antwerp deze zomer heeft gedaan. Week na week blinkt hij uit. Hij is autoritair op hoge ballen, straalt rust uit naar zijn verdediger­s, doet belangrijk­e reddingen en pakt nu ook penalty’s. Als er vandaag voor de ‘keeper van het jaar’ gestemd moet worden, zal hij heel hoog eindigen. En dat terwijl de Turkse Belg voor zijn transfer naar de Bosuil helemaal in de anonimitei­t was beland. Na zijn weinig succesvoll­e passage bij Club Brugge zat hij te verkommere­n bij Porto. Op amper 29-jarige leeftijd leek hij al dicht bij het einde van zijn carrière te staan. Maar Luciano D’Onofrio - vandaag sportief directeur bij Antwerp - geloofde nog wel in zijn voormalige poulain van bij Standard. En kijk, vandaag is Bolat plots weer een van de beste keepers van onze competitie. “Ik ben al een heel seizoen op een goed niveau aan het spelen. Ik voel me beter dan de vorige jaren. Ik voel me zelfs sterker dan toen ik hier bij Standard speelde. Waarom? Ik maak nu betere keuzes. Ik was toen nog jong en probeerde naar alle ballen te gaan. Soms wat onbesuisd. Nu heb ik meer ervaring. Nu kies ik goed mijn momenten wanneer ik moet gaan.”

Bolat heeft bij Porto verschille­nde jaren verloren. Had hij de deur bij die club niet beter al vroeger achter zich dicht getrokken? “Achteraf is dat makkelijk gezegd, natuurlijk. Wie had nog gedacht dat ik nog op dit niveau zou spelen? Heel weinig mensen geloofden daar nog in. Maar ik heb nooit mijn hoofd laten hangen. Ik wist dat zo’n momenten als deze nog zouden komen. Of ik nu weer hogerop wil? Het is nog veel te vroeg om dat te zeggen. Laten we dit seizoen maar eerst mooi beëindigen. Ik ben blij en Antwerp dankbaar dat ik de kans kreeg om me opnieuw te tonen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium