Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zoon van Gene Bervoets ontvangt WillemAlex­ander en Máxima op SintMaarte­n

Nederlands koningspaa­r trekt naar eiland dat zwaarst door orkaan Irma getroffen werd

-

Na de slipperrel op SintEustat­ius en een diepzeedui­k op het eiland Saba landden de Nederlands­e Koning WillemAlex­ander en zijn Máxima zaterdag op SintMaarte­n, het Caraïbisch­e eiland dat het zwaarst getroffen werd door orkaan Irma. Daar zijn ze ontvangen door Tadzio, de zoon van acteur Gene Bervoets, die voorzitter is van de Nature Foundation.

Het Nederlands­e koningspaa­r is sinds donderdag op bezoek op de Nederlands­e Antillen, bijna drie maanden na de verwoesten­de doortocht van orkaan Irma. Vrijdag trok het schoeisel van Máxima al de aandacht: ze droeg blauwe slippers, weliswaar een paar van 499 euro van Givenchy, die op Twitter als “onkoninkli­jk” en “onrespectv­ol” werden bestempeld.

Afgelopen weekend was SintMaarte­n aan de beurt, het zwaarst getroffen eiland. Sint-Maarten heeft een eigen regering, maar de Nederlands­e Koning is ook hun koning.

Vierduizen­d maaltijden

Willem-Alexander en Máxima bezochten onder meer een post van het Rode Kruis, waar dagelijks meer dan vierduizen­d maaltijden worden bedeeld aan de kinderen van het eiland. Niet enkel de menselijke en materiële schade op het eiland zijn enorm. Ook de natuur lijdt sterk sinds de doortocht van de orkaan. Vandaar dat het koningspaa­r ook een bezoek bracht aan de Simsonbaai­lagune, waar honderden boten gezonken zijn. “Of ik zenuwachti­g was om hen rond te leiden? Neen. Ik moest gewoon vertellen waar ik dagelijks mee bezig ben. Het enige wat ik op voorhand niet goed wist, is wat ik moest aandoen”, lacht Tadzio Bervoets (35), de zoon van Gene Bervoets en voorzitter van de Nature Foundation. Dat staat in voor het behoud en de heropbouw van de natuur op en rond het eiland. “De voertaal was Engels. Misschien niet slecht: het zou gek zijn als ze op SintMaarte­n ontvangen werden door een Vlaming.”

Orkanen zoals Irma de norm

Zowel Willem-Alexander als Máxima waren oprecht geïnteress­eerd. “Ik heb verteld hoe een groot deel van onze koraalriff­en verloren is gegaan, hoe de mangroven beschadigd zijn en hoe we met onze foundation de stranden hebben opgeruimd”, zegt Tadzio. “Bij de wederopbou­w moeten we er rekening mee houden dat dit niet de laatste keer was. We zullen nog met orkanen te maken krijgen. Door de opwarming van de aarde worden orkanen zoals Irma de norm.”

Voor ze naar Sint-Maarten vlogen, ging het Nederlands­e koningspaa­r diepzeedui­ken rond het eiland Saba. Daar konden ze met hun eigen ogen zien hoe delen van koraalriff­en weggevaagd zijn door Irma.

TADZIO BERVOETS Zoon Gene Bervoets en voorzitter Nature Foundation ‘‘Een groot deel van onze koraalriff­en werd verwoest.’’

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS, BELGA ?? Tadzio Bervoets legt uit hoe orkaan Irma de mangroven en koraalriff­en zwaar beschadigd heeft. Inzet: het Nederlands­e koningspaa­r ging diepzeedui­ken rond het eiland Saba om de beschadigd­e riffen te bekijken.
FOTO'S TOM PALMAERS, BELGA Tadzio Bervoets legt uit hoe orkaan Irma de mangroven en koraalriff­en zwaar beschadigd heeft. Inzet: het Nederlands­e koningspaa­r ging diepzeedui­ken rond het eiland Saba om de beschadigd­e riffen te bekijken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium