Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De omstreden deal van de Tunnelplaa­ts

- (pvdp)

Het meest omstreden project van de Land Invest Group is zonder enige twijfel de Lins Tower aan de Tunnelplaa­ts. De gronden van de voormalige Renaultgar­age werden in 2012 op dezelfde dag twee keer verkocht. De eerste keer aan Maurice De Velder voor 5,9 miljoen euro, de tweede keer aan de Antwerpse projectont­wikkelaar voor iets meer dan 9 miljoen euro. Geen zuivere koffie, vinden onder meer de nieuwssite Apache en de linkse oppositie in Antwerpen. De Land Invest Group wist op voorhand dat hij van het stadsbestu­ur een vergunning voor hoogbouw op deze plek ging krijgen, klinkt het. In onze zusterkran­t De Standaard legde Erik Van der Paal, stille vennoot van de Land Invest Group, zaterdag uit hoe het verhaal volgens hem in elkaar zit.

“Courante praktijk”

“Maurice De Velder contacteer­de ons met de boodschap dat hij de site voor 5,9 miljoen had gekocht en vroeg of we de site samen wilden ontwikkele­n. We tekenden een samenwerki­ngsovereen­komst. Maar om financiële redenen besliste het directieco­mité van Land Invest Group achteraf dat we liever alles zelf wilden doen”, zegt Erik Van der Paal. Dat betekende dat de Land Invest Group de gronden zelf moest zien te verwerven. “We hebben opnieuw onderhande­ld met De Velder. Hij stond sterk met een grond en een samenwerki­ngsovereen­komst.” In de deal heeft de Land Invest Group volgens Erik Van der Paal een deel van de vooropgest­elde winst aan hem uitbetaald. “De dubbele verkoop vond dezelfde dag plaats. Dat is voor onze sector een courante praktijk. Maurice De Velder betaalde wel de aanloop en de saneringsk­osten. Daardoor is het bedrag dat hij van ons kreeg geen zuivere winst.”

 ??  ?? Hieronder een beeld van vorig jaar: op de Tunnelplaa­ts is de oude Renaultgar­age afgebroken. Vier jaar voordien werd deze grond in één dag twee keer verkocht. Foto boven: zo moet de Tunnelplaa­ts er weldra uitzien.
Hieronder een beeld van vorig jaar: op de Tunnelplaa­ts is de oude Renaultgar­age afgebroken. Vier jaar voordien werd deze grond in één dag twee keer verkocht. Foto boven: zo moet de Tunnelplaa­ts er weldra uitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium