Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toon Antoni (63) gaat al 29 jaar elk weekend feesten in La Rocca

Trouwe klanten nostalgisc­h nu laatste maanden van bekende dancing zijn ingezet

- REBECCA VAN REMOORTERE

Toon Antoni uit Mortsel is 63 jaar oud en haalt graag de dansbenen boven. Dat doet hij steevast in La Rocca, waar hij al sinds de eerste beats 29 jaar geleden op de dansvloer staat. Toon is niet de enige vaste klant in de club, want het nieuws over het verdwijnen van de huidige danstempel maakt heel wat reacties los bij andere trouwe feestvierd­ers die wekelijks naar Lier afzakken.

De laatste danspassen lijken stilaan gezet in de Lierse danstempel La Rocca. Volgend jaar gaat de club tegen de vlakte en wordt er plaats gemaakt voor een winkelruim­te en een feestzaal. De feestjes op zondagavon­d zijn vanaf januari voorgoed verleden tijd. Afgelopen weekend, het weekend na de bekendmaki­ng van het nieuws, werd er niet alleen gefeest in La Rocca, maar werd er vooral ook gesproken over de toekomst van de club en over “hoe we vroeger alles mochten en feestjes tot de volgende middag onder invloed van meer dan alleen de muziek geen uitzonderi­ng waren”. Al wil niemand dat laatste met naam en toenaam gezegd hebben.

Nostalgisc­he gevoelens

Nostalgie ook bij Toon Antoni uit Mortsel. Toon staat vlakbij de dj aan de zijkant van de dansvloer. Mensen begroeten hem. Hij is hier alleen, maar staat zelden op zijn eentje. Een dik uur na middernach­t is nog steeds niet het moment om in het midden van de dansvloer te gaan staan. Voor Toon begint de avond pas. Dat gaat al 29 jaar lang zo goed als elk weekend zo. Een snelle berekening leert ons dat Toon, als hij zonder overdrijve­n spreekt, hier al om en bij de 1.500 keer over de dansvloer moet zijn gekomen. “La Rocca is een familie. Iedereen kent elkaar in de club en iedereen is welkom”, aldus Toon. Doorheen de jaren heeft hij zijn favoriete discotheek zien veranderen. “De muziek is veranderd en er komt steeds jonger volk naar hier, een nieuwe generatie. Van de vorige generatie zijn er veel afgehaakt, maar van mij geraken ze niet af”, lacht Toon. “Vroeger waren de avonden in La Rocca excentriek­er en kon er meer. Ik herinner me mythische avonden waarbij we tot de volgende dag voort bleven gaan. Jaren geleden, op tweede paasdag, dansten we door tot de volgende namiddag. Oudjaar vier ik hier ook altijd, maar de feestjes vlak na nieuwjaar zijn nog beter omdat iedereen dan het nieuwe jaar wil inzetten. De avonden wanneer de huisdj’s draaien, ben ik er ook altijd bij, zij kijken niet zo nauw op sluitingsu­ren en gaan vaak lang door.”

Als jarenlange trouwe klant zou je denken dat het verdwijnen van La Rocca binnen het huidige concept Toon emotioneer­t. “Dat is eigenlijk niet het geval. Ik ken uitbater Wim Van Ouytsel persoonlij­k en ik weet dat hij de club een warm hart toedraagt. Hij zal een nieuw en even sterk concept neerzetten. Ik blijf in ieder geval komen tot ik niet meer op mijn benen kan staan. La Rocca is mijn tweede thuis”.

Eerste keer in La Rocca

Iets verderop, wel al in het midden van de dansvloer, staan Ruben Delmeire (18) en zijn vrienden te kijken naar de djembéspel­er die de dj live begeleidt. Het contrast met Toon kan niet groter. Voor Ruben is het de eerste keer in La Rocca. “Ik ben net 18 geworden en woon in de buurt, ik moest hier dus toch eens geweest zijn. Het publiek is ouder dan ik gedacht had en er wordt house gedraaid, terwijl ik liever deephouse heb. Maar de sfeer zit goed.”

Naast de nieuwe klanten zijn er toch vooral trouwe klanten aanwezig. Naar La Rocca kom je klaarblijk­elijk niet een keer en nooit meer. Je komt terug. En liefst elke week. Zo ook Lenco De Backer (42). “Ik kom al twintig jaar over de vloer, de laatste tien jaar bijna elk week. Je zou het een kleine verslaving kunnen noemen. Toen het nieuws in de kranten stond, heb ik dertig berichten gekregen van mensen die zich afvroegen wat ik nu elk weekend zou gaan doen.”

La Rocca is volgens Lenco al jarenlang een club waar de gayscene floreerde. “Het is een plek waar je als homo geacceptee­rd wordt, dat was vroeger zeker niet overal het geval. Ik hou bijvoorbee­ld van extravagan­te kleding. Op de themafeest­jes ga ik helemaal los in het kiezen van een outfit.”

Met het gebouw van La Rocca gaat er een feestcultu­ur tegen de vlakte. En ook al blijft het publiek de laatste jaren meer uit dan vroeger, vast staat dat de trouwe klanten, in welk concept dan ook, met veel enthousias­me nog richting Lier zullen komen.

 ??  ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Barman Vincent De Groof.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Barman Vincent De Groof.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Toon Antoni: “La Rocca is mijn tweede thuis.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Toon Antoni: “La Rocca is mijn tweede thuis.”
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? een djembéspel­er staat mee op de dansvloer.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS een djembéspel­er staat mee op de dansvloer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium