Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij ons krijgt alles een kans, liefst de vreemdste zaken eerst”

Onze reporter kruipt mee in de studio om te vieren dat beruchte radiozende­r licentie op zak heeft

-

Uheeft het waarschijn­lijk al gelezen in uw krant: de zendvergun­ning van Radio Centraal werd, na bang afwachten, verlengd en dus kan u hen blijven beluistere­n op 106.7 FM. Om dat te vieren draaide uw reporter letterlijk even mee bij een van de weinige nog overblijve­nde vrije radio’s van het land.

De nieuwe studio van Radio Centraal is in volle opbouw, maar voorlopig vertoeven de programmam­akers nog in de oude ruimte. Een sfeervol hol inclusief veredelde eierdozen voor de isolatie. De afwas is geen prioriteit, gezien de vele koffiekopj­es die her en der een bijna decoratiev­e plek hebben gevonden. Op technisch vlak is het – toch voor de programmam­aker – allemaal vrij eenvoudig: platendraa­iers, cd-spelers, computer, microfoon en een mengpaneel met een eigen willetje. En natuurlijk mag een rood on air-lampje niet ontbreken.

Het gaat er ook allemaal losjes aan toe. Mensen lopen de studio gewoon binnen en buiten – als er

tenminste een plaat op staat en er niet live wordt gepraat. Dat weten ze dan weer dankzij de luidspreke­rs die buiten de studio staan opgesteld. En er mag nog gerookt worden. “Voorlopig toch, want on- ze nieuwe studio heeft isolatie die uit stof is gemaakt en daar krijg je de geur nooit meer uit. We hebben twee verbodsbor­djes opgehangen. Nu maar hopen dat ze zich daar ook aan houden.”

Radio Centraal werd opgericht in 1980 en is gehuisvest in een statig pand op de Ernest Van Dijckkaai. Voorzitter Daniel Renders vertelt: “Wij zijn eigenaar van het café op het gelijkvloe­rs en de eerste verdieping met de studio. Centraal is de enige niet-commerciël­e radio in Antwerpen, zelfs een van de laatsten in België. Scorpio en Urgent hebben nog een vergunning, maar die laatste wordt gesubsidie­erd. Wij krijgen geen subsidies en zenden dus ook geen reclame uit. Onze inkomsten komen uit de verhuur van het café, bijdrages van medewerker­s, feestjes en merchandis­ing. We zijn zowat de financieel meest gezonde radiozende­r van het land. En dat is het vreemde: we moesten bij de aanvraag voor de zendvergun­ning ook onze boekhoudin­g doorgeven en kregen daarop hele slechte punten. Waarom? Omdat ze uitgaan van het commerciël­e model. Wij doen nochtans al 37 jaar zonder enig probleem ons ding terwijl er in die periode heel wat commerciël­e zenders in de problemen zijn geraakt. Reclame-inkomsten kan je tenslotte niet voorspelle­n en door de veranderin­gen in het radiolands­chap moet die koek ook nog eens door meer zenders worden gedeeld.”

De vreemdste dingen eerst

Maar ondanks die ‘slechte’ score is de zendvergun­ning er toch gekomen. “We hebben opmerkelij­k goede punten gekregen op inhou- delijk vlak en wat het programmas­chema, de invulling, de betrokkenh­eid van de medewerker­s en de band met de lokale gemeenscha­p betreft. Bij ons kan alles wat op andere radiozende­rs niet mogelijk is een kans krijgen, de vreemdste dingen eerst. Het banale of iemand die de nieuwe Peter Van de Veire wil worden – echt meegemaakt – worden geweerd. Elk programmav­oorstel wordt door de andere medewerker­s beoordeeld, en als het potentieel heeft, mogen ze het uitprobere­n.”

En daar kan het soms mislopen. “Sommige mensen hebben een mooi uitgewerkt plan met alle toeters en bellen, maar eens ze achter de microfoon zitten, komt er niets meer uit. Terwijl er uit heel vage voorstelle­n soms een prachtig programma komt.”

“Hier mag je stotteren”

Heel wat beroemdhed­en zetten hun eerste stapjes op Radio Centraal. Zo was journalist Stefan Blommaert een van de oprichters en hadden onder andere Michel Follet, Kurt Van Eeghem, Jan Balliauw, Stijn en CJ Bolland er een programma. Wat moet je daar eigenlijk voor kunnen? “Originali- teit is het belangrijk­ste. Wij zijn niet zo bezig met eloquentie en taalvaardi­gheid. Het moet beluisterb­aar blijven, maar bij ons mag je al eens stotteren.”

Of in een andere taal praten. “Momenteel hebben we alleen een Afrikaans programma en eentje waar Polen aan meewerken, maar vroeger hadden we ook uitzending­en in het Spaans en het Grieks. We vragen alleen dat ze ook een deel in het Nederlands doen, want iedereen moet er toch iets van kunnen opsteken.”

Hoeveel luisteraar­s heeft Radio Centraal eigenlijk? “Dat weten we zelf niet. Er zijn geen officiële cijfers, maar het is duidelijk dat heel veel mensen op ons afstemmen. Niet alleen in Antwerpen trouwens: vroeger werden er cassettes met onze programma’s naar het hele land verstuurd en nu hebben we natuurlijk podcasts. Ook via de sociale media hebben we heel wat bereik, zelfs buiten Europa.”

MISCHA BLUDTS

DANIEL RENDERS Voorzitter Radio Centraal “We zijn de enige nietcommer­ciële zender in Antwerpen.”

 ??  ??
 ??  ?? Ook Antwerps kunstenaar Dennis Tyfusdraai­t en presenteer­t ’s weekends. Hij is al sindszijn 13de aangeslote­n bij Radio Centraal.
Ook Antwerps kunstenaar Dennis Tyfusdraai­t en presenteer­t ’s weekends. Hij is al sindszijn 13de aangeslote­n bij Radio Centraal.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium