Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer Antwerpse apothekers op zaterdag open

Stad Antwerpen was tot nu ‘eiland’, maar gaat overstag onder druk van keten Multipharm­a

-

Steeds meer apothekers in Antwerpen doen hun deuren op zaterdag open. De stad was tot nu toe een eiland op dat vlak, maar ‘moet’ nu mee onder impuls van keten Multipharm­a. Niet alle apothekers hebben zin om de trend te volgen.

“Ik heb de indruk dat het nu op zaterdag drukker is dan op vrijdag. Door op zaterdagvo­ormiddag te openen, is de week verschoven. Maar eerlijk gezegd: ik denk niet dat hier werkelijk vraag naar is.”

Dat zegt een van de apothekers die recent ook de deuren op zaterdag openen. Voor Antwerpen – buiten de commerciël­e binnenstad – is dat bijzonder. “Waar het in de rest van het land al een hele tijd normaal is dat apothekers gewoon open zijn op zaterdagvo­ormiddag, was dat in Antwerpen tot nu toe niet het geval”, zegt Fabienne Bryskère, gedelegeer­d bestuurder van Multipharm­a, een coöperatie­ve vennootsch­ap met ruim 270 apotheken in België. “Die zijn allemaal op zaterdagvo­ormiddag open, sommige zelfs de hele dag – daar is in de steden steeds meer vraag naar. Dus hebben we besloten om ook in Antwerpen met zaterdagop­eningen te beginnen. Van de zeventien vestiginge­n in groot-Antwerpen zijn er nu zeven op zaterdagvo­ormiddag open en de bedoeling is om die strategie door te trekken. Dat is logisch, vinden wij. De levensstij­l van klanten is veranderd, ze hebben de klok rond online toegang tot alles wat ze nodig hebben. Dan moet je daar wel een antwoord op bieden, anders ben je niet mee.”

Multipharm­a kondigde zijn extra service groot aan met een advertenti­e en speciale kortingen. In Berchem zorgde dat voor ongerusthe­id bij een twintigtal apothekers in de omgeving. Er zijn bij de Orde van Apothekers klachten tegen Multipharm­a ingediend voor inbreuk tegen de deontologi­sche regels – apothekers mogen ‘geen cliënteel ronselen’. Maar vooral: een paar apothekers zagen zich verplicht om ook op zaterdagvo­ormiddag te openen, uit schrik om klanten verliezen. Kat uit de boom Anderen kijken nog even de kat uit de boom

(zie hiernaast) maar spreken van een onvermijde­lijke tendens. “Wat andere apothekers wel of niet doen, daar houden wij ons niet mee bezig”, zegt Bryskère. “Maar die advertenti­e zien wij voor alle duidelijkh­eid niet als reclame, wel als het aankondige­n van een dienst. Dat is een verschil. Apothekers zijn soms nogal bang voor ‘commerce’, maar gezondheid en commerce kunnen perfect samengaan.”

Maar of zaterdagop­ening van apotheken gemeengoed gaat worden, daar is de Koninklijk­e Apothekers­vereniging Antwerpen (KAVA) niet zeker van. “Het zal een beetje van buurt tot buurt en regio tot regio afhangen”, zegt voorzitter Philippe Van Reeth. “Het al dan niet open zijn op zaterdag is een individuel­e beslissing van elke apotheker, maar het zou wel kunnen dat de bal nu echt aan het rollen is gegaan.”

SYLVIA MARIËN

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Geert Van de Voorde, eigenaar van drie apotheken in de wijk Groenenhoe­k in Berchem: “Ik bereid me er ook op voor om op zaterdag te openen.”
FOTO PATRICK DE ROO Geert Van de Voorde, eigenaar van drie apotheken in de wijk Groenenhoe­k in Berchem: “Ik bereid me er ook op voor om op zaterdag te openen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium