Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw geen pintjes, maar wél weer steak

-

Geen campagne van Dagen Zonder Vlees meer volgend jaar. De initiatief­nemers hebben besloten om de actie niet meer te herhalen. Tournée Minérale gaat wel nog door en start in februari.

Vorig jaar namen nog zo’n honderddui­zend mensen deel aan Dagen Zonder Vlees, maar de initiatief­nemers hebben besloten om de campagne volgend jaar niet meer te herhalen. Dagen Zonder Vlees werd in 2011 bedacht door de Antwerpse theatermaa­kster Alexia Leysen en had als doel de Vlaming in de vastenperi­ode minder vlees en vis te laten eten en zo een bijdrage te leveren aan het klimaat.

“Vorig jaar hadden we het gevoel dat we aan de limiet zaten van het aantal mensen dat we kunnen bereiken”, zegt actrice Marieke Dilles, woordvoers­ter van DZV. “Nieuwe plannen hebben we nog niet. Het was te snel schakelen om nu al iets nieuws klaar te hebben. De vzw wordt niet ontbonden, maar het is nog niet duidelijk hoe het verder moet.”

Geen alcohol in februari

Tournée Minérale, de uitdaging om een maand lang geen alcohol te drinken, komt wél terug, in februari. De eerste editie, georganise­erd door VAD/De DrugLijn en Stichting tegen Kanker, was begin dit jaar een succes, met meer dan 120.000 deelnemers in heel het land.

En de actie had ook effect, blijkt uit een onderzoek van de Universite­it Gent. Vóór de actie dronken de deelnemers gemiddeld tien glazen alcohol per week, een halfjaar later waren dat er nog acht. Voor de tweede editie wordt de website van Tournée Minérale opgefrist. Nieuw is dat je een vriend, familielid of collega kan uitdagen om mee te doen. Om hem of haar extra te motiveren, kan je beloven een som te storten als die vriend het de hele maand volhoudt. Het ingezameld­e geld wordt ingezet voor kankeronde­rzoek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium