Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Provincie gaat Hebreeuws geven in joodse scholen

Joods centrum voor taallessen fuseert met provinciaa­l onderwijs

-

Het joodse volwassene­nonderwijs in Antwerpen fuseert met het provincial­e volwassene­nonderwijs. Een gevolg daarvan is dat de provincie zal instaan voor de lessen Hebreeuws in de joodsortho­doxe scholen.

Het Sopro, zoals de joodse instelling heet, mag namelijk door een speciale Vlaamse regeling behalve cursussen voor volwassene­n ook lessen geven in de joods-orthodoxe secundaire scholen. Het Sopro telt in totaal 900 leerlingen en cursisten Hebreeuws en nog eens 1.200 volwassen cursisten die Nederlands als tweede taal volgen en die vaak niet van joodse komaf zijn.

Het provincial­e volwassene­nonderwijs en het Sopro fuseren omdat ze allebei te klein dreigen te worden volgens de nieuwe normen. Het provincial­e centrum telt 2.800 cursisten. “We hebben een akkoord gesloten waarin elke instelling haar eigenheid kan behouden”, zegt gedeputeer­de Inga Verhaert. “Dat is ook goed nieuws voor een paar honderd personeels­leden.”

Dat een joodse instelling uit de joodse cocon stapt en fuseert is opmerkelij­k, maar ook niet zo uitzon- derlijk. Zo heeft het joodse rusthuis aan de Marialei zich een paar jaar geleden ook opengestel­d voor niet-joodse bejaarden. “Maar het eten blijft er wel koosjer en er is een synagoge”, zegt Michael Freilich van Joods Actueel. “En Sopro was al gedeelteli­jk gericht op taalonderr­icht aan mensen buiten de eigen gemeenscha­p.”

“Privéonder­wijs is spijtige zaak”

De joods-orthodoxe gemeenscha­p in Antwerpen telt zo’n 20.000 leden. Ze hebben volgens Freilich een vijftal erkende scholen, die het Vlaamse leerprogra­mma moeten volgen, en nog eens een handvol instelling­en die puur privé zijn, een soort van collectief thuisonder­wijs, waar de meest conservati­eve joden hun kinderen naartoe sturen. “Dat is een spijtige zaak”, zegt Freilich. Het gaat om mensen die bijvoorbee­ld het scheppings­verhaal letterlijk nemen. Het Sopro zou aan deze kinderen geen les geven.

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zei maandagavo­nd nog op een door deze krant georganise­erd debat dat het joodse onderwijs, of toch dat deel dat zich niet aan de leerprogra­mma’s houdt, de stad zorgen baart.

Bekend is dat de joodse gemeenscha­p de voorbije decennia verarmd is en daarom ook minder in eigen beheer kan blijven doen. Zo heeft het OCMW eerder joods liefdadigh­eidswerk overgenome­n en de stad joodse gezondheid­szorg. Bij het Sopro zelf liet men de communicat­ie gisteren liever over aan de provincie, die dan ook vanaf 2018 hun nieuwe inrichtend­e macht wordt.

INGA VERHAERT Gedeputeer­de Provincie Antwerpen Onderwijs “We hebben een akkoord gesloten waarin elke instelling haar eigenheid kan behouden.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium