Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eet uw bord ook écht op

Antwerpse vestiginge­n van The Foodmaker serveren volgend jaar gerechten met eetbaar servies

- SILKE REMMERY

Na een lekkere maaltijd ook uw bord oppeuzelen. Bij The Foodmaker in Hasselt kan het al, maar binnenkort ook in Antwerpen. “Vergelijk de smaak met een cracker.”

Passeert u voorbij de Hasseltse pop-up van The Foodmaker, dan kunt u raar opkijken als u de klanten er ziet lunchen. Want als zij hun slaatje hebben opgegeten, zetten ze hun tanden in het bord. Een idee van CEO Lieven Vanlommel, die zich al langer inzet voor duurzaamhe­id onder zijn dak. Om porseleine­n servies af te wassen, is er geen tijd bij de gezonde fastfoodke­ten. Dus deden ze het tot nu met duurzame verpakking­en. “Maar zelfs dat blijft een verpakking. Al drie jaar zat ik te broeden op een plan met organische borden. Dat testen we nu eindelijk in onze pop-up in Hasselt.”

Echt appetijtel­ijk om na de soep ook het kommetje naar binnen te werken, lijkt het misschien niet. Maar het smaakt nochtans niet slecht, belooft Vanlommel. “Ze bestaan uit een mengeling van geplette groenten en granen. Die gedroogde vezels, van biet en tarwe bijvoorbee­ld, worden dan tot een pap gemaakt en in een mal gebak- ken tot een bord. Vergelijk het met een hostie of een cracker. Lekker, hoor. Zeker als de soep in het kommetje is getrokken.”

Brokken

Al is aan de borden van de slaatjes wel nog wat werk, geeft hij toe. Die zijn dikker en dus te hard om op te eten. “De meeste klanten bijten er wel in, maar eten alleen de soepkommen volledig op.” Maar zelfs wat toch in de vuilnisbak wordt gegooid – bij het groenafval – is na dertig dagen verteerd.

Net dat is ook de moeilijkhe­id: het bord mag niet té snel verteren, zodat het niet in brokken uiteenvalt terwijl klanten nog soep slurpen. “De borden met salades blijven tot vier uur goed. Maar die van de warme soep worden al wak na een uur. Al is dat eigenlijk voldoende, we mikken sowieso op een publiek dat op een kwartier binnen en buiten staat.”

Ook in Antwerpen

Horeca Vlaanderen ziet het initiatief graag komen. “Het gebeurt al vaker dat horecazake­n met duurzaam materiaal werken, maar zo verregaand heb ik het nog niet gezien”, zegt woordvoerd­er Gerrit Budts. “In de sector is veel verspillin­g van voedsel en verpakking­en, dus al wat dat tegengaat, vinden wij zeker positief zolang het aan de regels voldoet.”

Komend voorjaar voorziet The Foodmaker de borden ook in zijn Antwerpse, Gentse, Brusselse en Vilvoordse vestiginge­n. Maar of het nu een trend wordt in elk Vlaams restaurant? Dat denkt Horeca Vlaanderen niet. “In een gewone brasserie is dat nu eenmaal niet aan de orde: daar worden borden afgewassen en hergebruik­t. Maar voor festivals of andere zaken waar wegwerpmat­eriaal wordt gebruikt, kan het wel een alternatie­f zijn.”

The Foodmaker heeft alleszins plannen om het eetbare servies te lanceren op festivals als Tomorrowla­nd, waar de keten elk jaar catert aan 30.000 festivalga­ngers. “En de volgende uitdaging is eetbaar bestek”, zegt Vanlommel. “Eerst nog testen hoe dat het best werkt, zodat mensen niet alleen een steeltje overhouden als ze iets van hun vork bijten.”

 ??  ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE Links: een klant neemt een hap uit het eetbare bord. Rechts: ook het gerecht moet natuurlijk opgegeten worden.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Links: een klant neemt een hap uit het eetbare bord. Rechts: ook het gerecht moet natuurlijk opgegeten worden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium