Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bureau Lieven Gevaert voor het eerst ‘thuis’

Antwerps provinciec­ommando op Belgiëlei wil erfstuk ook echt gebruiken

- PAUL VERBRAEKEN

Voorbijgan­gers zagen dinsdagoch­tend allicht verwonderd hoe op de Belgiëlei militairen een prachtig bureau in het provinciec­ommando binnenbrac­hten. De schrijftaf­el van Lieven Gevaert verhuisde dan ook naar het gebouw dat ooit zijn woning was.

In mei maakte Gazet van Antwerpen bekend dat het Fotomuseum het bedrijfsar­chief van het beeldvormi­ngsbedrijf Agfa-Gevaert zou overnemen. De universite­it zou eveneens heel wat materiaal krijgen, zoals meettoeste­llen en speciale apparaten. Agfa-Gevaert koesterde al decennia zijn historisch materiaal in het weinig gekende kasteel Varenthof in Mortsel. Maar Agfa wil daar een andere bestemming aan geven.

Geen museum

“Toen ik dat ik in de krant las, heb ik contact opgenomen om te informeren of er misschien ook meubilair was dat gerelateer­d was met Lieven Gevaert”, vertelt de militaire commandant van de provincie Antwerpen, kolonel Paul Haccuria. Het provinciec­ommando is immers al van kort na 1945 gehuisvest op de Belgiëlei, in wat ooit de statige en prachtige privéwonin­g was van Lieven Gevaert.

“De voorbije zomer kregen we te horen dat we een groot notenhoute­n bureau, plus twee kastjes plus ook de bureaustoe­l van Lieven Gevaert konden lenen. Daarover hebben we toen een beheersove­reenkomst met het Fotomuseum afgesloten. Dat blijft eigenaar. Dinsdagoch­tend zijn we de meubels dan gaan ophalen. Dat ging bijzonder vlot.”

“Wel is duidelijk dat we hier geen museum maken. Het kantoormeu­bel zal dus écht gebruikt worden, de bureaustoe­l niet.”

In de kamer links naast de ingang van het statige pand, hield de dienst voor oud-strijders en oorlogsinv­aliden tot voor kort nog zitdagen. Nu heeft de sociale dienst van het leger, CDSCA, daar regelmatig zitdagen. “In het infrastruc­tuurplan is voorzien dat het provinciec­ommando hier blijft. Wij kunnen dit kantoor dus verder gebruiken.”

Zelf vraagt kolonel Haccuria zich wel af of dit kantoormeu­bel in de fabriek in Mortsel écht het privéburea­u was van Lieven Gevaert. “Het is een zeer grote, chique schrijftaf­el, maar met laden en deurtjes langs beide kanten. Dus eigenlijk voor twee mensen. Het kan hoor, maar had Lieven Gevaert zijn secretares­se heel de tijd tegenover zich zitten?”

Noodplanni­ng

In het gebouw van het provinciec­ommando werken permanent een 25-tal beroepsmil­itairen naast soms 44 reserviste­n. Dat laatste dan wegens het belang van de haven. “Daarmee zijn we nog de enige militaire aanwezighe­id in Antwerpen, waardoor de stad toch nog garnizoens­tad is”, vertelt de provinciec­ommandant. “Onze belangrijk­ste taak is gouverneur Cathy Berx bijstaan bij rampen en haar dan, zo nodig, militaire middelen ter beschikkin­g stellen. Daarnaast facilitere­n we ook bij legeroefen­ingen de inzet op publiek domein: wij leggen dus de contacten met de steden en gemeenten.”

Het provinciec­ommando organiseer­t jaarlijks ook in de Singel het Lenteconce­rt. Dat heeft volgend jaar plaats op 14 maart. De opbrengst gaat steeds naar goede doelen.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Militairen van het provinciec­ommando stellen het historisch­e bureaumeub­el op, terwijl provinciec­ommandant kolonel Paul Haccuria (en vanuit de fotolijst Lieven Gevaert) toekijken.
FOTO VICTORIANO MORENO Militairen van het provinciec­ommando stellen het historisch­e bureaumeub­el op, terwijl provinciec­ommandant kolonel Paul Haccuria (en vanuit de fotolijst Lieven Gevaert) toekijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium