Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik laat me inspireren door historisch­e kostuums”

Hanane Llouh, studente geschieden­is én mode, gaat ‘Gone with the Wind’ achterna

- MAAIKE FLOOR

Als je zowel geschieden­is als mode studeert, dan komt het goed uit als je de twee richtingen eens kunt combineren. Hanane Llouh (25) laat zich voor haar historisch­e collectie inspireren door de periode van de Amerikaans­e burgeroorl­og (18611865).

Een keer of vijf heeft Hanane Llouh als tiener de film van Gone

with the Wind (1939) gezien, nadat ze eerst het boek al had verslonden. “Die periode van de Amerikaans­e burgeroorl­og fascineert me, onder andere door thema’s als de slavernij en de positie van de vrouw. De kostuums in de film zijn ook indrukwekk­end. Daarom dat ik dat thema heb gekozen om een reeks eigen silhouette­n te maken”, vertelt Hanane Llouh.

Ze zit in haar tweede bachelor van geschieden­is aan de UAntwerpen en combineert dat met een modeopleid­ing aan de academie van Sint-Niklaas. “Een heel toffe combinatie. Het ene moment ligt de tafel van ons appartemen­t in Borgerhout vol met studieboek­en en als ik even genoeg heb van het blokken, haal ik mijn naaimachin­e en stoffen boven.”

Een maand lang werkte Hanane aan het eerste stuk van haar historisch­e collectie. Het witte kleed lijkt sterk op de jurk uit de openingssc­ène van de film met personage Scarlett O’Hara (Vivien Leigh). “Het kleed moest kloppen in alle details. Ik heb grondig onderzoek gedaan naar de materialen en de manier van werken in die periode”, vertelt Hanane. “Er waren toen bijvoorbee­ld alleen maar stoffen van natuurlijk­e materialen, dus gebruik ik die nu ook. De knopen werden altijd overtrokke­n met stof en een korset werd verstevigd door er met een dikke draad doorheen te stikken. Dat is niet alleen stevig, maar geeft ook een mooi effect.”

Na het eerste historisch­e kleed, is Hanane nu aan het tekenen aan de rest van de collectie. “Die zal niet historisch correct zijn. Ik wil me voor het vervolg laten inspireren door die periode. Door de beweging die zo’n kleed maakt, met al die lagen stof bijvoorbee­ld. Ik ga ook dieper in op het thema vrijheid en wil transparan­te stoffen combineren met ruwere materialen. Binnenkort komt er een lading mooie stoffen uit Italië aan die onze lerares heeft bestel. Ik ben benieuwd wat we daar verder mee kunnen doen.”

Marokko

Het was een lange zoektocht voor Hanane Llouh om uit te zoeken wat ze écht wilde doen. “Mijn ouders zijn vanuit Marokko naar België verhuisd toen ik drie was, om mij een goede toekomst te kunnen geven, dus ik wilde graag studeren. Eerst heb ik een jaar Oosterse talen en culturen gestudeerd in Gent, maar dat was het niet helemaal voor mij. Dan ben ik begonnen aan de lerarenopl­eiding en erna heb ik een secundair-na-secundairo­pleiding mode gevolgd bij de Ursulinen in Mechelen. Daar heb ik ontdekt hoe fijn ik het vond om met mode bezig te zijn. De combinatie met geschieden­is is voor mij ideaal. Het zou best kunnen dat ik ooit nog eens geschieden­isles zal geven.”

Hanane Llouh heeft niet de ambitie om de nieuwe Dries Van Noten te worden. “Ik zou liever met kostuums bezig zijn. Het toffe van de opleiding die ik nu volg, is ook dat het geen draagbare mode hoeft te zijn. De collectie waaraan ik nu werk, zou ik zelf niet dragen. Maar dat maakt het zeker zo interessan­t om te ontwerpen.”

HANANE LLOUH

Studente geschieden­is en mode ‘‘Er waren in die periode alleen stoffen van natuurlijk­e materialen, dus gebruik ik die nu ook.’’

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Hanane Llouh met haar eerste ontwerp, en Vivien Leigh in Gone
with the Wind. “De periode van de Amerikaans­e burgeroorl­og fascineert me. En de kostuums in de film zijn indrukwekk­end.”
FOTO JORIS HERREGODS Hanane Llouh met haar eerste ontwerp, en Vivien Leigh in Gone with the Wind. “De periode van de Amerikaans­e burgeroorl­og fascineert me. En de kostuums in de film zijn indrukwekk­end.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium