Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jan Fabre doet stad toneelarch­ief cadeau

Persoonlij­ke collectie bevat waardevoll­e tekeningen en beroemde foto’s

- FRANK HEIRMAN

Jan Fabre schenkt zijn persoonlij­k podiumarch­ief aan de stad. Het bevat waardevoll­e tekeningen van zijn hand en foto’s van beroemde fotografen. De schat wordt ondergebra­cht in het FelixArchi­ef. Schepen voor Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) en Jan Fabre tekenden dinsdag het contract. De schenking zal in fases verlopen. Een eerste overdracht bevat 87 tekeningen en 201 foto’s van tien producties, gemaakt tussen 1990 en 2007. Daaronder de opera’s Das Glas im Kopf wird vom

Glas (1990) en Tannhaüser

(2004), de theaterpro­ducties Universal Copyrights 1&9 (1995) en Je suis sang (2001) en de dansvoorst­elling Het Zwanenmeer (2001). Als voorbereid­ing en tijdens de repetities maakte Fabre schetsen en uitgewerkt­e scèneteken­ingen met commentaar. Beroemde fotografen als Robert Mapplethor­pe, Helmut Newton, Dirk Braeckman en Carl De Keyzer legden de voorstelli­ngen daarna vast.

“De overdracht berust op een permanente samenwerki­ng”, verduideli­jkt Fabre. “De volgende jaren komt het materiaal van andere producties aan bod. Het is belangrijk dat alles bij elkaar blijft en in de beste omstandigh­eden wordt bewaard en toegankeli­jk gemaakt.”

Troubleynt­heater

Met zijn geboortest­ad en werkplek Antwerpen onderhoudt Fabre de beste relaties, gesymbolis­eerd door het Troubleynt­heater in de Pastorijst­raat, dat Fabre in erfpacht van de stad kreeg. De artiest bouwde de afgeschrev­en schouwburg niet alleen uit tot een unieke werkplaats maar ook tot een museum met fameuze kunstwerke­n. De erfpacht werd inmiddels verlengd van 33 tot 99 jaar, zodat het kunstenlab­oratorium ook na Fabres dood zal kunnen blijven functioner­en.

“Het is zeldzaam dat een levende kunstenaar er werk van maakt om zijn erfenis door te geven”, zegt schepen Bastiaens. “De stad zal als een goede huisvader voor de artistieke erfenis zorgen. We zullen de kwetsbare objecten digitalise­ren en alles toegankeli­jk maken voor research. Met de Universite­it Antwerpen hebben we een samenwerki­ngsovereen­komst gesloten.”

Kunstenaar­sarchieven werden de laatste jaren gegeerd goed, waarvoor het buitenland flinke prijzen betaalt. “Als overheid hebben we niet altijd die middelen”, beseft Bastiaens. “Gelukkig kan Antwerpen veel expertise aanbieden. Met het FelixArchi­ef, Letterenhu­is, Erfgoedbib­liotheek en ook het M HKA kunnen we archieven valorisere­n. De schenking van Jan Fabre kan een aanzet zijn om ons meer erfgoed toe te vertrouwen.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Schepen Caroline Bastiaens en Jan Fabre onderteken­en de schenking.
FOTO JEROEN HANSELAER Schepen Caroline Bastiaens en Jan Fabre onderteken­en de schenking.
 ?? FOTO CARL DE KEYZER ?? Een bekende scènefoto uit
Das Glas im Kopf.
FOTO CARL DE KEYZER Een bekende scènefoto uit Das Glas im Kopf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium