Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Controlear­ts ziet het niet meer zitten

Geneeshere­n mutualitei­t komen om in het werk

- SIMON ANDRIES

De adviserend­e artsen van de mutualitei­ten moeten langdurig zieken weer aan de slag krijgen, maar verzuipen zelf in het werk. “Er zijn te weinig artsen en eindeloze registrati­es”, stellen de artsen in een manifest aan minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld).

De federale regering zet zwaar in op re-integratie­trajecten om langdurige zieken naar werk te begeleiden. In zo’n traject gaat een bedrijfsar­ts of een controlear­ts van het ziekenfond­s in samenspraa­k met de zieke op zoek naar een job die hij of zij wél nog kan uitvoeren, al dan niet deeltijds.

Eerder bleek al dat 71 procent van de langdurig zieken uiteindeli­jk toch definitief arbeidsong­eschikt verklaard werd door de bedrijfsar­ts. Geen groot probleem, zei minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) toen. “In dat geval neemt de mutualitei­t het re-integratie­traject over. Daarbij kan bijvoorbee­ld ook de VDAB geraadplee­gd worden.”

Het probleem: de adviserend­e artsen van de mutualitei­ten kunnen het niet meer bolwerken. “Er zijn te weinig artsen, er is onvoldoend­e administra­tieve ondersteun­ing, de informatic­a loopt mank en er zijn eindeloze registrati­es”, stellen ze in een manifest aan minister De Block. Door de crisissitu­atie kwamen de artsen voor het eerst sinds jaren samen, over de mutualitei­ten heen.

Steeds meer artsen van de mutualitei­t zitten op dit moment zélf thuis of dreigen uit te vallen. Bij de CM is al één op de vijf artsen buiten strijd. “Het absenteïsm­e stijgt. Een collega is onlangs nog gedemotive­erd opgestapt”, zegt Guido De Raeve, adviserend arts en woordvoerd­er van de intermutua­listische werkgroep.

“Geen prioriteit”

In hun brief vragen de artsen aan De Block om bij de ziekenfond­sen quota in te voeren voor het aantal adviserend­e artsen. Dat is meteen onrechtstr­eekse kritiek op de eigen mutualitei­ten die de re-integratie niet als prioriteit zien. “De ziekenfond­sen moeten daar ook op willen inzetten”, zegt De Raeve. Binnenshui­s werd dat ook al aangekaart, maar zonder succes. Openlijk kritiek geven ligt ook gevoelig omdat de artsen vrezen op de vingers getikt te worden.

De Block is bereid om te praten over quota, maar alleen als de ziekenfond­sen daar zelf expliciet om vragen. Ze legt daarmee de vinger op de wonde, want binnen de mutualitei­ten woeden gevoelige discussies over de budgetten. Zij pikken het niet dat De Block verwijst naar het “extra budget” (zie inzet).

Besparings­modus

“De bekommerni­s van de artsen is terecht, maar de mutualitei­ten moeten 120 miljoen euro besparen. Als het werkvolume dan nog eens enorm toeneemt, dan kom je natuurlijk in moeilijkhe­den”, zegt Paul Callewaert, topman van de Socialisti­sche Mutualitei­ten.

Ook CM-voorzitter Luc Van Gorp begrijpt de noodkreet van artsen, “maar we zitten in een besparings­modus en we kreunen onder het extra werk”. De extra middelen van De Block gaan volgens Van Gorp niet alleen naar de artsen, maar ook naar het operatione­le, “zoals de immense digitalise­ring”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium