Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Corsica “wil niet zijn zoals Catalonië”

-

Op Corsica haalden de nationalis­ten zondag bijna de helft van de stemmen. De coalitie ‘Pè a Corsica’ (Voor Corsica) benadrukte al snel dat ze niet willen afscheiden van Frankrijk en dat ‘Corsica Catalonië niet is’. Maar een nationalis­tische zege op Corsica was enkele jaren geleden nog ondenkbaar geweest.

Pè a Corsica is een coalitie van de separatist­ische partij Corsica libera (Vrij Corsica) en van de meer gematigde partij Femu a Corsica (Laten we Corsica opbouwen), die ijvert voor een ruimere autonomie maar niet van Frankrijk wil afscheiden. Die autonomist­en en separatist­en vormden samen de nationalis­tische coalitie die zondag, bij de eerste ronde van de lokale verkiezing­en, 45,36% van de stemmen heeft weggekaapt. De Corsicanen konden stemmen voor een nieuw regionaal parlement. De tweede ronde volgt op 10 december.

Zelfs als de nationalis­ten dan besluiten om niet in coalitie naar de kiezer te trekken, vertrekken ze elk apart vanuit een sterke positie. Tegenover de vorige verkiezing­en van december 2015, heeft de lijst Pè a Corsica zijn score liefst verdubbeld. De traditione­le partijen, die zich ook op het Franse vasteland aan de kiezer presentere­n, scoorden slecht. Het extreemrec­htse Front National doet in de tweede ronde zelfs niet mee.

De nationalis­ten waren erg gelukkig met dat resultaat, zelfs al lag de opkomst laag. Zondag nam slechts iets meer dan de helft van de inwoners de moeite om te gaan stemmen. Dat één partij in die coalitie niet wil afscheiden van Frankrijk maar alleen meer autonomie wenst, verklaart waarom de verkiezing­soverwinna­ar zich haastte om Parijs gerust te stellen met de woorden dat “Corsica nog niet Catalonië” is. Catalonië is de rijkste regio van Spanje, Corsica behoort tot de armste streken van Frankrijk. Het eiland telt slechts 320.000 inwoners en heeft een piepkleine economie.

Baantje bij de staat

Toerisme is erg belangrijk voor Corsica. Daarnaast is ook de Franse overheid een van de grootste werkgevers. De lokale economie hangt ook nog af van Franse over-

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium