Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Corsica in het kort

- INE ROOX

Corsica is sinds 1768 deel van Frankrijk. Dat jaar kochten de Fransen het eiland in de Middelland­se Zee van de republiek van Genua. Het eiland is de geboortepl­aats van Napoleon. Corsica heeft zijn eigen taal en een bergachtig en soms wetteloos binnenland. In de jaren 60 wonnen regionalis­tische en nationalis­tische groepering­en aan belang. Meer dan eens was er een breuk in de nationalis­tische beweging. Soms was er overlappin­g met banditisme en criminalit­eit, die niet politiek gemotiveer­d was. In 1998 schrok het eiland op toen de prefect Claude Erignac, de vertegenwo­ordiger van de regering in Parijs, in Ajaccio op straat vermoord werd. De Corsicaans­e economie is piepklein. Ze vertegenwo­ordigt 0,4% van het Franse bruto binnenland­s product. Zo’n derde van het bruto binnenland­s product van Corsica zelf komt van het toerisme. (rfi) heidsfinan­ciering, stuk voor stuk redenen waarom Corsicaans­e politici niet bepaald in de positie zijn om hard voor onafhankel­ijkheid te pleiten.

De nationalis­tische coalitie wil wél een ernstige onderhande­ling met Parijs, die binnen de drie jaar moet leiden tot een heronderha­ndeld statuut van “echte autonomie”. De nationalis­ten willen dat naast het Frans ook het Corsicaans erkend wordt als officiële taal op het eiland. Het nieuwe statuut moet de inwoners van Corsica ook be-

schermen tegen de effecten van speculatie in de vastgoedse­ctor op het eiland. En ten slotte vragen de nationalis­ten amnestie voor “politieke gevangenen”.

“Niemand in Frankrijk is vergeten dat het ontluikend­e nationalis­me op het eiland gepaard ging met vier decennia van gewelddadi­ge incidenten en troebele banden met banditisme”, schreef Le Monde gisteren in zijn editoriaal. De krant stelt vast dat een nationalis­tische zege op Corsica enkele jaren geleden nog ondenkbaar zou zijn geweest. Maar er veranderde veel, toen de belangrijk­ste gewapende groep, het Nationale Front voor de Bevrijding van Corsica (FLNC), in 2014 de wapens besloot neer te leggen. De nationalis­ten kozen resoluut voor de politieke strijd en haalden meteen een groot voordeel uit die keuze.

Of Parijs zal onderhande­len, is niet duidelijk. De Franse regering wacht met reageren tot na de tweede ronde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium