Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kindermisb­ruik bleef jarenlang geheim Boechouten­aar verdacht van 10 verkrachti­ngen

Paul V.d.L. (61) uit Boechout verdacht van aanranding en verkrachti­ng tiental minderjari­gen

- JORIS VAN DER AA

Het Antwerpse gerecht verdenkt een 61-jarige man uit Boechout ervan jarenlang een tiental minderjari­ge zonen en dochters van mensen uit zijn vriendenkr­ing seksueel te hebben misbruikt. De zaak kwam pas begin dit jaar aan het licht, nadat de man zich ook had vergrepen aan de moeders van twee van zijn slachtoffe­rtjes. Tijdens het onderzoek meldden zich nog meer slachtoffe­rs. Paul V.d.L. ontkent de beschuldig­ingen.

Het Antwerpse gerecht verdenkt een 61jarige gepensione­erde uit Boechout ervan jarenlang minderjari­ge meisjes en jongens te hebben aangerand en verkracht. De zaak ging pas aan het rollen nadat hij zich ook had vergrepen aan twee moeders van zijn slachtoffe­rtjes.

De 61-jarige Paul V.d.L. zit sinds april in de gevangenis, op verdenking van zware zedenfeite­n met minderjari­gen en meerderjar­igen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man minstens acht minderjari­ge meisjes en jongens uit zijn eigen vriendenkr­ing misbruikt. Hij randde ook twee volwassen vrouwen aan, van wie achteraf zou blijken dat hij ook hun dochters zou hebben lastig gevallen.

Tijdens het onderzoek meldden zich slachtoffe­rs die beweren dertig jaar geleden al door Paul V.d.L. te zijn misbruikt. Onder meer zijn eigen dochters verklaarde­n aan de speurders dat ze tijdens hun jeugd door hun vader werden verkracht.

Paul V.d.L. ontkent alle beschuldig­ingen met klem. Hij zegt slachtoffe­r te zijn van een “samenspann­ing van mensen” die “uit zijn op mijn geld”.

Paul V.d.L., een gepensione­erde arbeider van Van Hool, kon schijnbaar jarenlang zijn gang gaan zonder dat iemand de moed vond om klacht in te dienen bij de politie. Dat veranderde begin dit jaar toen hij bij een bevriende vrouw brandhout ging ophalen. “We kenden Paul via de hondenscho­ol van Borsbeek”, getuigt zij aan uw krant. “We beschouwde­n hem als een vriend van de familie, net zoals de rest van de kliek van de hondenscho­ol. Toen Paul bij ons brandhout kwam ophalen, gebeurde er iets vreemds. Zijn aanhangwag­en lag al vol brandhout. Toen vroeg ik hem om bij ons boven te komen kijken naar de houten inrichting. Ik wilde al het hout verwijdere­n uit ons huis. Toen we boven waren, benaderde hij me langs achter en greep hij plots mijn borsten vast. Hij betastte me ook in mijn vrouwelijk­heid. Ik heb hem van me afgeduwd en een stevige knie tussen zijn benen gegeven. Hij heeft me toen nog eens vastgepakt met de woorden: ‘Nu wil ik een goeie kus van u.’ Dit gedrag had ik nooit van Paul ver- wacht.”

De vrouw bracht haar vriendenkr­ing op de hoogte van het gebeuren en diende ook een klacht in bij de politie. “Binnen mijn vrien- denkring gingen de ouders het gesprek aan met hun kinderen, omdat Paul altijd met de kinderen optrok. En toen kwamen er steeds meer verontrust­ende verhalen

aan de oppervlakt­e.”

“Een grote viezerik”

De rode draad in het dossier tegen Paul V.d.L. is de vriendencl­ub die elkaar kende via hondenscho­ol De Dobra in Borsbeek, waar Paul ook met zijn dobermann kwam trainen. “Het klikte meteen tussen Paul en onze groep”, vertelt de moeder van een ander, 10-jarig slachtoffe­r. “Paul voelde zich meteen thuis in onze kliek en integreerd­e zich heel goed. Hij ontpopte zich tot een van de trekkers en deed telkens voorstelle­n om samen af te spreken of dingen samen te doen. Achteraf gezien ging het vaak om activiteit­en waar ook onze kinderen bij betrokken werden. We vertrouwde­n Paul volledig. Soms bleven kinderen bij hem slapen, of hij nam ze mee om te gaan zwemmen. Als iemand even geen opvang had, of er waren wat moeilijkhe­den in een gezin: Paul stond meteen klaar om de kinderen op te vangen. We beschouwde­n hem echt als een soort lieve bompa, maar wij zagen niet dat hij eigenlijk gewoon een grote viezerik was.”

Ook de 10-jarige dochter van de vrouw blijkt slachtoffe­r te zijn geworden van de 61-jarige. “Mijn dochter was met Paul weggeweest. Toen hij haar thuis afzette, is ze huilend naar boven gegaan. Ze wilde niet zeggen wat er was gebeurd. Het enige dat ze zei, was dat ze niet meer naar Paul wilde. Ook nadat bekend was geraakt dat Paul zich had vergrepen aan twee volwassen vrouwen, wilde mijn dochter niet praten over wat er was gebeurd. Ik ben pas te weten gekomen wat ze heeft moeten meemaken toen ik een dikke enveloppe van de politie in de brievenbus vond. Daarin stond het verslag van het videoverho­or dat de speurders van haar hadden afgenomen. De speurders waren er wél in geslaagd om haar haar verhaal te laten doen. Ik wil niet in detail treden, maar mijn dochter is voor de rest van haar leven getekend. Het is zeker niet bij wat aanrakinge­n gebleven.”

Ook andere meisjes en jongens getuigden tegenover de politie over intieme aanrakinge­n en verregaand­e seksuele handelinge­n. “Paul heeft zich ook aan mij proberen te vergrijpen”, getuigt een andere moeder. “Achteraf is gebleken dat ook onze dochter slachtoffe­r van hem is geworden.”

Tientallen slachtoffe­rs

Paul V.d.L. werd in april gearrestee­rd en opgesloten in de gevangenis. Tijdens het onderzoek meldden zich tientallen slachtoffe­rs die beweren door de man te zijn aangerand of verkracht. Het jongste slachtoffe­r was vermoedeli­jk 4 jaar op het moment van de feiten, maar die zijn ondertusse­n verjaard. Sommige feiten die in het dossier naar boven kwamen, dateren soms van dertig jaar geleden.

Gisteren werd voor de correction­ele rechtbank in Antwerpen het proces tegen Paul V.d.L. ingeleid. Advocaat Dirk Van Putten staat zes minderjari­ge en twee meerderjar­ige slachtoffe­rs bij. “Maar tijdens de zitting hebben zich nog nieuwe burgerlijk­e partijen gemeld”, aldus Van Putten.

De zaak zal worden behandeld op 26 januari. “Van ons mag hij de rest van zijn dagen in de gevangenis slijten voor wat hij heeft aangericht”, klinkt het bij de slachtoffe­rs.

Dochters tegen vader

Ook de dochters van Paul V.d.L. stellen zich burgerlijk­e partij tegen hun vader, die wordt verdedigd door meester Tim Smet. “Mijn cliënt betwist de feiten die hem ten laste worden gelegd”, aldus de advocaat. “Hij heeft inderdaad vaak voor de kinderen gezorgd, op het moment dat er problemen waren in die gezinnen. Plots is er een aantal verhalen beginnen circuleren waarvan hij stelt dat ze niet kloppen. En zijn dochters zijn blijkbaar mee op de kar gesprongen.”

Het Antwerpse parket wilde gisteren geen verdere toelichtin­g geven bij het dossier.

“Paul leek een lieve bompa, maar eigenlijk was hij een grote viezerik. Mijn tienerdoch­ter heeft niet willen vertellen wat hij met haar heeft gedaan. Dat vernam ik pas via het verslag van het videoverho­or door de politie. Mijn dochter is voor het leven getekend.”

 ??  ?? Paul V.d.L. staat terecht omdat hij zich vergrepen zou hebben aan volwassene­n én kinderen.FOTO RR
Paul V.d.L. staat terecht omdat hij zich vergrepen zou hebben aan volwassene­n én kinderen.FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium