Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlande­r en Fransman maken hommage aan Suske & Wiske

Scenarist Yann en tekenaar Gerben Valkema brengen hommage aan Suske en Wiske

-

Voor het eerst in 72 jaar beleven Suske, Wiske, Sidonie, Lambik en Jerom een volwaardig avontuur dat níét uit de koker komt van een Vlaamse stripauteu­r. En weet u wat? Hij is goed, deze Sus en Wis van de Nederlande­r Gerben Valkema en de Fransman Yann. Het plezier spat ervan af in deze variatie op de klassieker De

Dolle Musketiers: Jerom trekt zijn berenvel opnieuw aan en zal zowaar zijn lief uit de prehistori­e terugzien. Cromimi ligt vanaf vandaag in de winkel.

Het is al jaren een trend in stripland, en het is een blijver: de stripindus­trie focust niet meer zozeer op reeksen, maar op personages. En al zijn de oplages lang niet meer zo torenhoog als in de jaren 70 en 80, Suske en Wiske kent werkelijk iedereen in de Lage Landen. En dus heeft Standaard Uitgeverij naast de bestseller­reeks Amoras, de spin-off met een meer volwassen verhaallij­n, een hommageree­ks opgezet.

“Het concept? Eén keer per jaar een album laten maken door wisselende auteurs die een boon hebben voor Sus en Wis”, zegt uitgever Toon Horsten. Het doet denken aan het succesvoll­e ‘Robbedoes door…’ Dat verkoopt vaak beter dan hoofdreeks Robbedoes en Kwabbernoo­t. Stan- daard Uitgeverij verwacht er in elk geval iets van: de oplage is even hoog als die van een reguliere Suske en Wiske. En dat is nog altijd meer dan 100.000 exemplaren.

Primeur

Topscenari­st Yann Le Pennetier (63), een Fransman die al 33 jaar in Brussel woont, en het Nederlands­e talent Gerben Valkema (37) hebben de primeur gekregen voor deze tribute-reeks. “Het heeft naar verluidt lang geduurd vooraleer ze een tekenaar vonden voor mijn scenario”, vertelt Yann. “Wat ik gezien heb, was nogal voorspelba­ar. Tot ze me proefpagin­a’s van Gerben lieten zien. Die moest het zijn...”

“De uitgeverij heeft me daarop uitgenodig­d in Antwerpen”, herinnert Gerben Valkema zich: “Ga rustig zitten, Gerben. We hebben een Suske en Wiske-scenario van Yann en we willen dat jij het tekent. Kippenvel, man. Kijk, nu ik eraan terugdenk, krijg ik opnieuw kippenvel. Ik gloeide helemaal. Ik denk dat ik naar Haarlem teruggezwe­efd ben.”

Fun

Het zouden vader en zoon kunnen zijn, zoveel plezier hebben Yann en Gerben in de schaduw van de iguanodons van het Koninklijk Museum voor Natuurwete­nschappen in Brussel, waar zich een sleutelscè­ne van hun verhaal afspeelt. “Dat plezier was er ook tijdens het maken van Cromimi”, knikt Gerben. “Vanaf de eerste mail tussen ons was het makkelijk. Viel de stress ook weg. Wat een scenario van Yann! En wat een pret om dat te mogen tekenen.”

Dat Nederlande­rs vertrouwd zijn met Vanderstee­n weten we. Maar dat Yann – voluit Yann Le Pennetier, een in Marseille geboren en getogen Fransman – de legendaris­che Antwerpse stripmaker ook in zijn genen heeft, verrast.

“Mijn eerste Bob et Bobettes

heb ik in 1966 gelezen. Er waren vijf albums uit, waarin Lambik een soort MarseilleF­rans sprak. Ze waren enorm goed vertaald. Ik was twaalf en verslond die verhalen. De eerste veertig albums in het Frans waren allemáál goed vertaald. Tot de vertalinge­n plots op niets meer trokken. Ineens waren ze niet meer plezant. Ik las ze niet meer. Maar de oude, die van Vanderstee­n, die kunnen niet kapot.”

“Vanderstee­n is voor mij een van de allergroot­sten. Die hoort thuis

 ??  ??
 ??  ?? FOTO GUY PUTTEMANS
FOTO GUY PUTTEMANS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium