Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Puigdemont kan vrij reizen in EU maar blijft in België

Catalonië Spaans hooggerech­tshof trekt Europees aanhouding­sbevel tegen ex-minister-president in

- PIETER LESAFFER

Grote verrassing gisteren in de zaak tegen de Catalaanse ex-minister-president Carles Puigdemont: het Spaanse gerecht trekt het aanhouding­sbevel in en vraagt niet meer om zijn uitleverin­g. Dat betekent dus dat de rechtszaak in ons land niet verdergeze­t hoeft te worden. Puigdemont kan voortaan alleen nog maar op Spaanse bodem worden berecht voor opruiing, rebellie en misbruik van overheidsg­eld. Hij is dus vrij om binnen de EU te reizen, maar volgens zijn advocaat zal hij vanuit ons land campagne voeren voor de verkiezing­en van Catalonië.

Het Spaanse gerecht trekt het Europees aanhouding­sbevel tegen Carles Puigdemont in. Daardoor vervalt de rechtszaak in ons land. De voormalige ministerpr­esident kan alleen nog op Spaanse bodem vervolgd worden. Vanuit Brussel wil Puigdemont nu zijn campagne voor de Catalaanse verkiezing­en voortzette­n.

Een complete verrassing gisteren in de rechtszaak tegen de Catalaanse exminister-president. Al wekenlang vraagt het Spaanse gerecht om Puigde- monts uitleverin­g, maar sinds gisteren hoeft dat blijkbaar niet meer. Het Spaanse hooggerech­tshof heeft het Europees aanhouding­sbevel ingetrokke­n.

Waarom heeft het Spaanse gerecht dat beslist?

Het Spaanse hooggerech­tshof laat in een mededeling weten dat het ervan uitgaat dat Puigdemont en zijn vier exminister­s die in België zijn, na de Catalaanse verkiezing­en van 21 december vrijwillig naar Spanje zullen terugkeren. Daarom zou een gedwongen uitleverin­g – bij nader inzien – overbodig zijn. Bovendien zou het Belgische gerecht tijdens de uitleverin­gsprocedur­e uitspraken kunnen doen die de strafzaak in Spanje kunnen ondergrave­n of storen. Maar de timing van deze beslissing doet vermoeden dat er nog meer aan de hand is. Ze komt net één dag na de zitting van de Brusselse raadkamer over de uitleverin­g. Daar hebben de advocaten van Puigdemont en co. bepleit dat de aanklachte­n in België niet strafbaar zouden zijn. Die “dubbele strafbaarh­eid” is een voorwaarde voor de uitleverin­g. Mogelijk ziet het Spaanse gerecht de bui al hangen.

Wat betekent dit?

Er komt in Brussel nog één zitting van de raadkamer, waar zal worden vastgestel­d dat de procedure zonder voorwerp is. Vanaf dan hoeft Puigdemont zich niet meer aan de voorwaarde­n te houden om op een vast adres in ons land te blijven. “Hij kan vrij in de Europese Unie reizen”, zegt zijn advocaat Paul Bekaert. Behalve in Spanje. Daar wordt hij nog steeds vervolgd voor rebellie, opruiing en misbruik van overheidsg­eld.

Wat gaat Carles Puigdemont doen?

Deze week is in Catalonië de verkiezing­scampagne begonnen. Puigdemont is lijsttrekk­er van Junts per Catalunya en heeft via een videoboods­chap zijn aanhangers in Barcelona al een eerste keer toegesprok­en. Ook zes van de acht Catalaanse ministers die in een Spaanse gevangenis zaten, zijn na het betalen van een borg vrijgelate­n. Ook zij doen mee aan de campagne. Volgens Bekaert is Puigdemont van plan om de verkiezing­scampagne verder vanuit ons land te voeren, in Spanje wacht hem toch de gevangenis. Vermoedeli­jk zal Puigdemont morgen in Brussel ook de duizenden betogers toespreken die voor het Europese Parlement de Catalaanse zaak komen bepleiten.

Volgens de jongste politieke peiling in Catalonië staat de ex-minister-president er goed voor. De drie separatist­ische partijen samen zouden bijna de absolute meerderhei­d behalen, en Puigdemont staat op nummer één als populairst­e politicus.

PAUL BEKAERT

Advocaat “Puigdemont kan nu vrij in de Europese Unie reizen.”

 ??  ?? Puigdemont balt de vuist. Volgens de jongste politieke peiling in Catalonië staat de exminister­president er goed voor.FOTO REUTERS
Puigdemont balt de vuist. Volgens de jongste politieke peiling in Catalonië staat de exminister­president er goed voor.FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium