Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe straatname­n zijn voor vrouwen

-

Isabella Brant (1591-1626) heeft al sinds het begin van de vorige eeuw een straat in de buurt tussen de Mechelsest­eenweg en de Lange Lozanastra­at. Ze was de eerste vrouw van barok- schilder Peter Paul Rubens en overleed op jonge leeftijd aan de pest.

Rubens’ tweede vrouw, Helen Fourment, heeft eveneens haar eigen straat. Die ligt op enkele honderden meters van de kun- stenaar zijn eerste vrouw.

En om het rijtje compleet te ma- ken: ook de moeder van Rubens, Maria Pypelinckx, heeft haar ei- gen straat in Antwerpen. Die ligt vlak bij het Theaterple­in.

De Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid (19502016) is een van de meest recente vrouwen die haar plek heeft gekregen in Antwerpen. Ze is de architecte van het nieuwe Havenhuis aan de kop van het Kattendijk­dok. Daar werd vorig jaar een plein naar haar ge- noemd.

De architecte overleed op 31 maart 2016 aan een hartaanval in een ziekenhuis in Miami, waar ze woonde. Door dit onverwacht­e overlijden kon ze de opening van haar eigen ontwerp in Antwerpen niet meemaken. Ze tekende ook de plannen voor een nieuw stati- on in Knokke-Heist. Maar die werden nooit uitgevoerd.

De Elisabethl­aan in Berchem, niet zo heel ver van het Brilschans­park, verwijst naar Elisabeth Gabriele Valérie Marie (1876-1965), koningin van Bel- gië en echtgenote van koning Albert I.

De Koningin Elisabethw­ed- strijd voor klassieke muziek is naar haar vernoemd en vindt nog steeds plaats. Zelf was ze niet alleen een groot liefhebste­r van klassieke muziek, maar ook beeldhouws­ter.

In Antwerpen en daarbuiten zijn er nog verschille­nde andere straten, lanen en pleinen die naar het Belgische koningshui­s verwijzen.

Constantia Teichmann (1824-1896) doet bij veel mensen wellicht geen belletje meer rinkelen. Toch heeft ze al lang een plaats met haar naam in de omgeving van de Harmonie.

Constantia of Constance was de dochter van de Antwerpse provin- ciegouvern­eur. Ze stichtte aan de Tabaksvest de kinderklin­iek Loui- se-Marie, genoemd naar de eerste Belgische koningin.

Verder was dochter Teichmann vooral een mecenas, filantroop en beschermst­er van kunstenaar­s. Onder meer de schrijver Hendrik Conscience kon regelmatig op haar steun rekenen, zowel moreel als financieel.

Het Regine Beerplein, op een boogscheut van de Lamorinièr­estraat in het oosten van Antwerpen, werd enkele jaren geleden ingehuldig­d. Het is onderdeel van de woonwijk Groen Kwartier.

Regine Beer (1920-2014) was een Belgische Auschwitzo­verlevende. Over haar deportatie en gevangensc­hap werd het boek Mijn leven als

geschreven. Na de Tweede Wereldoorl­og ging de van oorsprong Amsterdams­e vrouw les geven in Antwerpen. Met boeken en spreekbeur­ten heeft ze haar hele leven het fascisme bekampt en geprobeerd om jongeren te informeren over de gruwel van de Holocaust.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium