Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezocht en gevonden: goedkoopst­e pint (33 cl !) kost 1,30 euro

Welk café biedt het hoofd aan de prijsstijg­ingen van AB Inbev?

-

Er komt een nieuwe prijsverho­ging bij AB Inbev aan. In 2006 kostte 25 cl nog gemiddeld 1,53 euro, volgende maand zal dat 2,19 euro zijn. Dat kon u dinsdag lezen in Gazet van Antwerpen. Toch zijn er nog plekjes in Antwerpen waar een pint u veel minder kost. Wij gingen binnen de Singel op zoek. Welk café heeft de goedkoopst­e pint?

We beginnen onze zoektocht onder de blik van ene Pieter Paul Rubens op de Groenplaat­s. Aan de noordzijde van het plein zitten vooral dagjesmens­en en senioren van een koffie te genieten. Aan de westkant zit nog niet veel volk op de middag. Eén uitzonderi­ng wel: het terras van De Kroeg. Dat zit al bijna helemaal vol. Zowat vijftien bierbakken tegen de muur zijn dan weer helemaal leeg. “We zijn sowieso het goedkoopst­e café van het plein”, weet jobstudent­e Marike De Vries (23). “Toch zeker voor studenten. Als ze hun studentenk­aart laten zien, betalen ze 1,60 euro voor een flesje Jupiler van 33 cl. Daarenbove­n krijgen ze een spaarkaart. Tien biertjes gekocht is twee gratis. Iedere donderdag gaan alle spaarkaart­en in een pot en doen we een tombola, de winnaar krijgt een bak bier.”

De Kroeg geeft ook cocktails en speciale bieren tegen sterk verlaagde prijzen. Het is voor studenten dus mogelijk het goedkoopst­e café van Antwerpen. Ook voor senioren en vaste klanten is er speciale korting, maar toeris- ten en werkende mensen tellen wel 2,5 euro voor een pint neer.

Het naamloze café

We wandelen de Nationales­traat in. Op nummer 94 vinden we een briefje aan het raam, met een me- dedeling: ‘1 + 1 = 3.’ Hier moeten we zijn. Binnenin de kleine grijzige kroeg vinden we een flip- perkast, een pooltafel, vier klanten en de vriendelij­ke Paula (26) achter de toog. “Wie hier twee pinten koopt, krijgt er een gratis”, verklaart ze. “Dat is dus vier euro voor drie pinten.” Omgerekend 1,33 euro per glas van 25 cl dus. Het is geen actie, het is de vaste prijs.

Puur qua prijs per hoeveelhei­d bier is het net iets duurder dan De Kroeg - 1,33 euro voor 25 cl, dat is omgerekend 1,76 voor 33 cl maar hier geldt de korting wel voor elke klant.

De naam van de kroeg moet Paula ons wel schuldig blijven. “Vroeger heette het De Dulle Griet”, vertelt ze. “Maar sinds de overname van mijn baas hebben we nog geen nieuwe naam gekozen. De klanten blijven het in ieder geval De Dulle Griet noemen.”

Lambik in Lambik

Van de Nationales­traat gaan we langs het Mechelsepl­ein, maar daar raken ze niet in de buurt van de prijzen van de vorige cafés. Op de hoek van de Lange Leemstraat

GUIDO VANDENBROE­KE

Uitbater Café Lambik ‘‘Goedkoop bier is commerciee­l interessan­t. Een groep jongeren dronk vorige week een vat leeg, daarna begonnen ze aan de grappa en de Irish coffee.’’

 ??  ?? FOTO JORIS HERREGODS
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ?? Paula in het café zonder naam: 1 + 1 = 3.
Paula in het café zonder naam: 1 + 1 = 3.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium