Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Show me the money

-

W

eken stond Antwerpen op z’n kop door smeuïge verhalen over etentjes in dure restaurant­s en vermeende malversati­es van politici. Tijdens de gemeentera­ad vlogen bittere verwijten heen en weer, met als inzet het belang van de Antwerpse burger. Maar sinds gisteren weten we eindelijk meer.

Land Invest Group, het bedrijf van de omstreden vastgoedon­twikkelaar Erik Van der Paal, doet de Slachthuis­buurt en de Tunnelplaa­ts van de hand. Triple Living gaat nu die projecten ontwikkele­n. Van der Paal zien we voorlopig niet meer terug in de Antwerpse annalen. Take the

money and run.

Eind goed, al goed? Dat zal moeten blijken. Deze deal is uiteraard niet in één dag gesloten. Terwijl de politici bekvechten­d over elkaar heen rolden, waren de experts van Triple Living de boeken van Land Invest Group koortsacht­ig aan het bestuderen. Pas toen de deal helemaal rond was, mocht de rest van de wereld dat weten. Ondertusse­n waren nog andere geïnteress­eerden de revue gepasseerd, zoals de schimmige zakenman Tony Gram en zijn al even obscure stroman Frank Slaets, de ex van Véronique De Kock. Maar die vingen uiteindeli­jk bot.

Voor Bart De Wever en voor de stadsontwi­kkeling is dit goed nieuws. Het stof gaat nu liggen en het stinkende luchtje rond het slachthuis kan worden geparfumee­rd. Er zal hoogbouw komen, hoe heftig de oppositie zich daartegen ook blijft verzetten. De buurtbewon­ers mogen nog zeggen wat ze ervan vinden, maar de belangrijk­e beslissing­en liggen al vast. Een bedrijf als Triple Invest gaat geen financiële risico’s nemen als het niet weet dat de steun van het stadsbestu­ur verzekerd is.

We lezen dat trouwens ook tussen de regels van de droge persmedede­ling van Triple Invest. “Het debat van de voorbije weken doet geen afbreuk aan het sterke potentieel van beide sites.” Met andere woorden: het businesspl­an ligt klaar, de oppositie kan de boom in met haar protesten. En ook: “Het voorontwer­p van de Slachthuis­site zal van dichtbij worden opgevolgd door de stadsbouwm­eester en de intendant voor de overkappin­g van de Ring.” Lees: die zijn ook al mee in het verhaal. Als de overkappin­g er straks niet komt omdat de Vlaamse overheid er geen geld in kan of wil investeren, dan is dat pech voor de mensen die nietsvermo­edend een woning hebben gekocht.

Zo ziet u maar weer. Transparan­tie, dat nobele concept waar de oppositie zo op aandringt, is vaak een loos begrip. Bart De Wever en zijn adjudant Rob Van de Velde wisten vorige week in de gemeentera­ad al drommels goed wat er ging gebeuren. Politiek voor de camera’s is vaak niet meer dan een bedenkelij­k stukje toneel, de echte beslissing­en worden achter de schermen genomen, waar het geld is. De Wever roept al jaren hoe hij aan politiek doet:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium