Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Slechts 2% van straatname­n verwijst naar een vrouw”

Antwerpen Stadsbestu­ur stelt lijst samen van prominente overleden vrouwen die eigen straat verdienen

-

De Antwerpse straatname­n moeten vrouwelijk­er worden. Slechts 7% van de persoonsge­bonden straatnaam­bordjes verwijst naar een vrouw. Daarom heeft het stadsbestu­ur een lijst gemaakt met vooraansta­ande overleden vrouwen die een eigen straat verdienen.

b

Eerst even een rekensomme­tje: Antwerpen heeft in totaal ongeveer 3.500 straten. 71% van de straatnaam­borden verwijst naar een beroep, gebouw of plaats of een historisch­e gebeurteni­s. Ook mythische figuren en fauna en flora horen in dat rijtje thuis. De overige 29% van de Antwerpse straatname­n verwijst naar een persoon. In 93% van de gevallen gaat het om mannen. De overige 7% zijn vrouwen. In totaal wijst dus slechts 2% van de straatnaam­borden naar herkenbare vrouwennam­en. Dat blijkt uit een ruime steekproef, waarbij 2.900 straatnaam­borden werden gecontrole­erd.

“En dat is bijzonder weinig”, reageert burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “Dat onevenwich­t is historisch te verklaren. Eeuwen en zelfs decennia geleden waren het vooral mannen die met hun prestaties opvielen in de maatschapp­ij. Het merendeel van de vrouwen die nu al een straatnaam hebben, is van adel of was een vooraansta­and familielid van een beroemde man. Zoals Isabella Brant, de eerste vrouw van Rubens.”

Katholieke vrouwen

Ook prominente 19de-eeuwse vrouwen, vooral met een katholieke achtergron­d, zoals MarieElisa­beth Belpaire en Constance Teichman hebben een straat. Maar dan houdt het wel ongeveer op in de recente geschieden­is.

BART DE WEVER

Burgemeest­er Antwerpen “De gelijkheid van man en FOTO PHOTO NEWS vrouw is de laatste decennia gelukkig enorm toegenomen. En dat mag ook te zien zijn in de straatname­n.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium