Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van top naar flop in het leesklasje

Nergens in West-Europa is niveau begrijpend lezen zo sterk gedaald als in Vlaanderen

-

Het is dramatisch gesteld met het leesniveau van onze kinderen. In een internatio­naal onderzoek staan Vlaamse tienjarige­n nu op plaats 32 van 45 deelnemend­e landen.

Tienjarige­n die deze tekst lezen, zullen er mogelijk geen snars van begrijpen. Hun niveau begrijpend lezen lag immers nooit zo laag. Dat leert het PIRLS-onderzoek waar 45 landen en regio’s aan deelnamen. Voor het Vlaamse luik kregen 5.378 leerlingen uit het vierde leerjaar een toets begrijpend lezen. De resultaten zijn slecht. 97% haalt het basisnivea­u, maar de gemiddelde score nam een spectacula­ire duik. Stonden we in 2006 nog op plaats negen, duikelden we in 2016 naar plek 32. In Europa doen alleen Frankrijk, Wallonië en Malta het slechter. Helemaal onderaan bengelen landen als Azerbeidzj­an en Chili.

Bij de leerlingen op het hoogste niveau doen we het zelfs nog slechter. Het aandeel dat zichzelf ‘gevorderd’ mag noemen, daalde van 7 naar 4%. 62% van de kinderen scoort nu laag of middelmati­g. Het is vooral die evolutie die sommige onderwijse­xperts zorgen baart. Het gevolg van een “zesjescult­uur”, zeggen zij, waarbij ons onderwijs vooral maatregele­n treft voor zwakkere leerlingen en de sterke vergeten worden. Terwijl die laatste cruciaal zijn om onze kennisecon­omie draaiende te houden. “Sommige ouders en leraren hebben schrik gekregen om veeleisend te zijn”, zegt professor Bieke De Fraine (KU Leuven), de onderwijsk­undige die het Vlaamse luik coördineer­de. “Terwijl het echt geen kindermish­andeling is om van een tienjarige te verwachten dat die een boek van honderd bladzijden leest.”

Leescultuu­r onder druk

Eén duidelijke verklaring is er volgens de professor niet, maar het valt wel op dat leerlingen van beginnende leraren het nu stukken minder goed doen dan leeftijdsg­enootjes van tien jaar eerder. “Dat suggereert dat de kwaliteit van onze leraren is gedaald”, zegt De Fraine. “Om hen aan te trekken, zouden we een masterople­iding voor het basisonder­wijs moeten hebben. Het is toch vreemd dat we voor jongere kinderen de eisen van de begeleider­s lager stellen?”

Nog een mogelijke verklaring is de dalende interesse van kinderen in boeken. Tien jaar geleden las nog 48% voor het plezier in zijn vrije tijd, nu is dat slechts 36%.

Onderwijsm­inister Hilde Crevits (CD&V) verwijst zelf naar het lage aantal uren dat Vlaamse onderwijze­rs besteden aan taalonderw­ijs. “De inspectie krijgt de opdracht om meer te focussen op begrijpend lezen en de instructie­tijd onder de loep te nemen”, zegt ze.

 ??  ?? FOTO SHUTTERSTO­CK
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium