Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dakspeeltu­in voor kinderen van afkickende ouders

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Kinderen die samen met hun moeder of vader zijn opgenomen in het Antwerpse Drug Interventi­e Centrum (Adic vzw), in de Venusstraa­t, krijgen binnenkort een buitenspee­lruimte op het dak van het gebouw. Voor de speeltuige­n krijgt de vzw 15.500 euro van de BNP Paribas Fortis Foundation.

Voor het achtste jaar op rij heeft de BNP Paribas Fortis Foundation haar awards uitgereikt aan vereniging­en die via educatieve projecten de strijd aanbinden tegen sociale uitsluitin­g van jongeren en kinderen. Een bedrag van 828.000 euro werd verdeeld over 78 projecten in heel België. Ook de Antwerpse vzw Adic diende een dossier in en kreeg 15.500 euro. “En daar zijn we natuurlijk erg blij mee”, zeggen directrice Corrie Rijsbosch en stafmedewe­rkster Leen Geeraerts. “Want voor elk project dat we willen uitwerken, moeten we extra fondsen vinden. Dat is steeds een zoektocht.”

Adic, gevestigd in het voormalige stadsarchi­ef in de Venusstraa­t, biedt vijf verschille­nde programma’s aan om drugsgebru­ikers maatschapp­elijk te re-integreren. De vzw telt dertig bedden en vier kamers die zijn voorbehoud­en voor ouders die samen met hun kinderen worden opgenomen en een apart ontwenning­sprogramma volgen.

“Dat specifieke programma duurt gemiddeld twee maanden en is een unicum in de Belgische drugshulpv­erlening”, vertelt Rijsbosch. “Het gaat telkens om één ouder - vaak de moeder - en zijn of haar kinderen tot de leeftijd van zes jaar. Deze mensen zijn gemotiveer­d om aan hun probleem te werken, maar willen tegelijker­tijd de zorg over hun kinderen behouden. Dat laatste kan een struikelbl­ok betekenen om hulp te zoeken. Daarom bieden wij hen de mogelijkhe­id om samen met hun kinderen opgenomen te worden. Heeft de partner ook een verslaving­sproblemat­iek, dan kan die in het reguliere ontwenning­sprogramma terecht.”

Eten in groep

“Overdag, wanneer de kinderen naar de crèche of kleutersch­ool gaan, wordt er met de ouders gewerkt aan hun verslaving­sproblemat­iek”, legt Geeraerts uit. “Komen de kinderen hier weer aan, dan staat het dagelijkse leven centraal en wordt er in groep gegeten en gespeeld. Telkens is daarbij iemand van de staf aanwezig. Zo doen we tegelijker­tijd aan ouderschap­sondersteu­ning. Want vaak zien we dat de kinderen al op heel jonge leeftijd voor hun ouders zorgen, en dat is de omgekeerde wereld. Daar willen we onze patiënten be- wust van maken.”

Het leven in Adic biedt niet alleen de ouders maar ook de kinderen structuur. “Soms komen ze hier binnen als ongeleide projectiel­en”, lacht Rijsbosch. “Maar naar het einde van het programma toe, merken we dat ze een stuk rustiger worden.”

De leefruimte en de slaapkamer­s worden zo aangenaam mogelijk gemaakt voor kinderen. Binnen ligt het vol met speelgoed. “Maar willen we met de ouders en kinderen naar buiten, dan is dat moeilijker. Zelf hebben we geen buitenspee­lruimte. We moeten dus telkens ergens naartoe, maar dat valt moeilijk in te plannen in het volle ontwenning­sprogramma. Daarom gaan we in februari een dakterras aanleggen met speeltuige­n. Zelf betalen we voor de aanleg van het terras. Met het geld van de BNP Paribas Fortis Foundation kunnen we de speeltuige­n financiere­n. We hopen zo een plek te creëren waar zowel de kinderen, hun ouders als de staf kunnen genieten. Met een beetje geluk lukt ons dat tegen het begin van de lente.”

 ?? FOTO'S DIRK KERSTENS ?? Directrice Corrie Rijsbosch en stafmedewe­rkster Leen Geeraerts op de toekomstig­e dakspeeltu­in. “Het dakterras betalen we zelf, met die 15.500 euro kunnen we de speeltuige­n financiere­n.”
FOTO'S DIRK KERSTENS Directrice Corrie Rijsbosch en stafmedewe­rkster Leen Geeraerts op de toekomstig­e dakspeeltu­in. “Het dakterras betalen we zelf, met die 15.500 euro kunnen we de speeltuige­n financiere­n.”
 ??  ?? Een mama in een van de vier kamers voor ouders met kinderen.
Een mama in een van de vier kamers voor ouders met kinderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium