Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wrang afscheid met zege

-

DOOR LUDO VANDEWALLE

De Champions Leaguecamp­agne van Anderlecht zit erop. Paarswit won tegen een slap Celtic verdiend zijn laatste groepsweds­trijd, waardoor het uit de negatieve recordboek­en blijft. Maar het wrange gevoel zal straks niet wijken.

Het is een vreemde conclusie na een campagne in de Champions League met twee goals voor en zeventien tegen. Toch had er meer ingezeten. Een Europa Leagueplaa­ts bijvoorbee­ld. Tegen PSG en Bayern (hoewel) was Anderlecht kansloos om iets te pakken, maar Celtic lag ruimschoot­s binnen het bereik. Het blijft onwaarschi­jnlijk hoe Nicolas Frutos in die thuiswedst­rijd tegen Celtic eind september zijn hele reputatie als trainer aan diggelen smeet. Èn daarmee het Europese seizoen van Anderlecht.

Paarswit miste ook een gelijkspel tegen Bayern door de kansen die Teodorczyk om zeep hielp, maar het is toch Celtic dat het target was.

Het enige positieve aan die thuismatch tegen Celtic, die op 03 eindigde, is dat het nu wel duidelijk is dat het Anderlecht­bestuur zich nooit mengt in het werk van de trainer. Anders hadden Herman Van Holsbeeck en co zeker vooraf ingegrepen en het waanzinnig­e idee van de Argentijn om het balbezit aan Celtic te geven, uit zijn hoofd gepraat. Je weet het nooit zeker, maar met Hein Vanhaezebr­ouck speelde Anderlecht na Nieuwjaar lustig mee in de Europa League. Een pijnlijke vaststelli­ng die echter wel het beste doet verhopen voor de toekomst.

Het is wrang dat uit deze campagne niet het maximum werd gehaald. Afscheidne­mend meerderhei­dsaandeelh­ouder Roger Vanden Stock heeft zich altijd enorm bekommerd om de reputatie van zijn team in Europa. De grote verschille­n in budgetten staan nog nauwelijks verrassing­en toe – kijk maar naar de teams die zich voor de tweede ronde van de Champions League plaatsten – maar het blijft een bijzonder pijnlijke affaire om met zo’n doelsaldo de geschieden­isboeken in te gaan.

Wat staat Anderlecht of eender welke andere Belgische landskampi­oen de komende jaren nog te doen om dergelijke matige campagnes vermijden? Club Brugge sloot vorig seizoen in een minder sterke groep met Leicester, Porto en Kopenhagen af met 0 op 18. Hein Vanhaezebr­ouck heeft het getoond. Weg met het overdreven respect voor de tegenstand­er. Speel met geloof in eigen kunnen. PSG en Bayern zijn onbereikba­ar, maar met zelfbewust spel is niet alles, maar wel meer mogelijk. Twee uitstekend­e eerste speelhelft­en in eigen stadion tegen PSG en Bayern plus winst op het veld van een weliswaar zwak Celtic. Durven, het is enige wat de Belgische clubs over de grens te doen staat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium